• Președintele statului El Salvador, Nayib Bukele a cumpărat vineri 410 bitcoin în valoare de 15 milioane de dolari, în contextul tranzacționării monedei la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni.
  • El Salvador este primul stat care a adoptat bitcoin ca modalitate legală de plată.
  • Mii de protestatari salvadorieni s-au arătat nemulțumiți de adoptarea criptomonedei ca mijloc legal de plată în țara lor.

El Salvador – prima țară care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată – a cumpărat vineri 410 bitcoin în valoare de 15 milioane de dolari, în condițiile în care moneda se tranzacționează la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni. Anunțul a fost făcut vineri de către președintele El Salvadorlui, Nayib Bukele, pe Twitter.

Nayib Bukele, care a cumpărat, de asemenea, bitcoin în timpul unei scăderi din septembrie, a anunțat vineri, într-un tweet postat pe profilul său, că El Salvador a cumpărat moneda „foarte ieftin”.

Achiziția de vineri ridică totalul deținerilor din El Salvador la cel puțin 1.801 monede bitcoin, evaluate în prezent la aproximativ 66 de milioane de dolari, potrivit Bloomberg.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Valoarea bitcoin a continuat să scadă după anunțul lui Bukele. Aceasta a atins un minim de 35.422 de dolari înainte de a se redresa ușor până la 36.653,56 de dolari vineri seară, în scădere cu 46,72% față de maximul de 68.789,63 de dolari atins în noiembrie.

În septembrie, El Salvador a devenit prima țară care a adoptat bitcoin-ul ca mijloc legal de plată. Țara din America Centrală a înființat bancomate bitcoin și a cerut întreprinderilor să accepte criptomoneda. Ulterior, Bukele s-a angajat să construiască un oraș Bitcoin City, scutit de taxe, pe coasta salvadoriană, să accelereze acordarea cetățeniei pentru anumiți investitori în blockchain și să înființeze instalații geotermale de minat de bitcoin care ar putea face din El Savador un punct central al minatului de criptomonede la nivel mondial. Dolarul american este cealaltă monedă oficială a El Salvadorului.

Deciziile luate de președintele Burkele în privința adoptării de către El Salvador a bitcoin ca mijloc legal de plată a provocat proteste pe scară largă din partea salvadorienilor. Unii dintre aceștia au reclamat că decizia a îngreunat situația oamenilor obișnuiți, în timp ce a adus beneficii marilor investitori.

În septembrie, protestatarii anti-bitcoin au înălțat pancarte și au ars cauciucuri în fața clădirii Curții Supreme din San Salvador, până când au fost dispersați de poliția înarmată, relatează Al Jazeera.

Între timp, datoria națională a El Salvadorului a crescut la peste 50% din PIB.