• Macron a declarat că singura modalitate de a opri ascensiunea naționalismului este de a fi „suficient de îndrăzneț pentru a nu crede că ascensiunea lor este inevitabilă”.
  • „Ceea ce mă omoară, în Franța ca și în Europa, este spiritul de înfrângere.
  • El a declarat că problema trimiterii de trupe franceze în Ucraina ar putea apărea „în mod legitim” dacă Rusia ar pătrunde prin liniile ucrainene.

Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a descris pe naționaliștii europeni drept „brexiști ascunși” care vând publicului „aceleași minciuni” ca și cei care au făcut campanie pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, conform The Guardian.

Într-un interviu acordat publicației The Economist, Macron a declarat că singura modalitate de a opri ascensiunea naționalismului este de a fi „suficient de îndrăzneț pentru a nu crede că ascensiunea lor este inevitabilă”. A reiterat că nu exclude trimiterea de trupe franceze în Ucraina, dacă Rusia va sparge liniile de front și Kievul va solicita soldați.

Macron a acordat interviul după un discurs de săptămâna trecută în care a declarat că Europa „ar putea muri”, din cauza amenințării existențiale reprezentate de agresiunea rusă după invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?

El vorbea cu câteva săptămâni înainte de alegerile europene din iunie, în care se așteaptă ca partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN) să câștige cu o majoritate zdrobitoare împotriva partidului centrist Renaissance al lui Macron. În întregul bloc de 27 de membri, majoritatea sondajelor prevăd cele mai mari câștiguri pentru grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European, care include Alternative für Deutschland (AfD) din Germania și Lega din Italia.

„Ceea ce mă omoară, în Franța ca și în Europa, este spiritul de înfrângere. Spiritul de înfrângere înseamnă două lucruri: te obișnuiești și nu mai lupți”, a declarat Macron.

„Al doilea este lașitatea. Oamenii se uită la sondaje, dar sondajele nu fac politică. Capacitatea ta de a face lucrurile este cea care o face. Și astfel, toată lumea spune că naționalismul este în creștere. Evident, asta e mai simplu. Dar naționaliștii distorsionează dezbaterea europeană.”

Arătând efectul deciziei Marii Britanii de a părăsi UE, el a adăugat: „Brexitul a sărăcit Regatul Unit. Brexit nu a făcut nimic pentru a rezolva problema imigrației în Marea Britanie. Ei bine, în ciuda acestui fapt, unii oameni cred că nu arată atât de rău, dar nimeni nu îndrăznește să spună că ceva este în neregulă. Și astfel, nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru nimic”.

Revenind la partidele naționaliste din UE, el a spus „Într-un fel, este ca și cum am spune că nu este o problemă dacă încredințăm banca unor hoți. Când sunt în jurul mesei, ei iau Europa ostatică. Așa că eu le spun europenilor: Treziți-vă. Treziți-vă! Ei sunt Brexitul ascuns. Toți naționaliștii europeni sunt Brexitul ascuns. Toate sunt aceleași minciuni. În cele din urmă, sunt aceleași rezultate. Și nu faceți nicio greșeală. Dacă încredințați cheile unor oameni care gândesc ca ei, nu există niciun motiv pentru care Europa să devină o mare putere. Nu există niciun motiv.”

În ceea ce privește Ucraina, Președintele francez – care în februarie a refuzat să excludă trimiterea de trupe terestre – a declarat din nou că nu exclude nimic și a descris Rusia drept „o putere de destabilizare regională… o amenințare la adresa securității europene”.

El a declarat că problema trimiterii de trupe franceze în Ucraina ar putea apărea „în mod legitim” dacă Rusia ar pătrunde prin liniile ucrainene și că a lansat un „apel strategic de trezire” către omologii europeni.

„Dacă Rusia a decis să meargă mai departe, va trebui în orice caz să ne punem cu toții această întrebare. Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câștiga în Ucraina. Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa. Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo? Ce securitate va exista pentru celelalte țări vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania și celelalte?”.

Citește și: