• Mai mulți lideri de afaceri s-au întâlnit la Versailles pentru a discuta despre viitoarele investiții din Franța.
  • Președintele Emmanuel Macron i-a sfătuit pe afaceriști să ajute Franța să se dezvolte pe mai multe paliere.
  • Elon Musk, prezent și el la întâlnire, îl susține pe liderul francez în demersul lui.

Președintele Emmanuel Macron s-a întâlnit luni cu Elon Musk, pentru a-l îndemna să investească bani în Franța. Biroul său a declarat că țara este pregătită să obțină promisiuni record de investiții străine, scrie Reuters.

Reputația președintelui a avut de suferit în urma reformei pensiilor din Franța, iar summitul „Alege Franța” este șansa lui Macron de a recâștiga încrederea. Vehiculele electrice se numără printre inițiativele sale asupra promovării industriei cu emisii reduse de carbon.

Aproximativ 200 de lideri de afaceri care participă la evenimentul de la Versailles, și-au luat până acum angajamente de a investi în total 13 miliarde de euro. Musk, care a luat prânzul cu ministrul de finanțe Bruno Le Maire, a declarat că este încrezător că Tesla va face „investiții semnificative” în Franța în viitor.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

„Nu am făcut niciun anunț astăzi, dar sunt foarte impresionat de președintele Macron și de guvernul francez și de cât de primitori sunt”, a declarat CEO-ul Tesla reporterilor. Discuțiile au abordat subiecte precum răspunsul european la legea americană de reducere a inflației și progresele înregistrate de Franța în ceea ce privește atragerea de investiții și îmbunătățirea perspectivelor pentru vehiculele electrice și energie. „Avem atât de multe de făcut împreună”, a declarat Macron într-un tweet.

De asemenea, lui Musk i-au fost prezentate noile credite fiscale pentru investiții în tehnologii verzi făcute publice săptămâna trecută. Întrebat dacă Franța încearcă să îl convingă pe Musk să construiască o fabrică în Franța, Le Maire a spus că preferă să păstreze confidențial conținutul negocierilor lor, într-un context de concurență între blocurile rivale. „Este o bătălie în care nimeni nu face niciun favor nimănui”, a spus el.

Macron concurează pe scena mondială pentru investiții în tehnologia verde, într-un moment în care Statele Unite au devenit un magnet în urma Legii de reducere a inflației (IRA), în valoare de 430 de miliarde de dolari, care include subvenții fiscale majore pentru a reduce emisiile de carbon și care stimulează producția internă și producția.

Franța așteaptă până în prezent un total de 28 de proiecte de investiții din partea unor companii, printre care gigantul farmaceutic american Pfizer (PFE.N), producătorul suedez de mobilă IKEA, dar și banca de investiții Morgan Stanley (MS.N). În total, se așteaptă ca proiectele să creeze 8.000 de locuri de muncă.

Cea mai mare investiție este un proiect de 5,2 miliarde de euro al unui producător taiwanez de baterii auto în orașul portuar Dunkerque din nordul țării, pe care Macron l-a anunțat vineri. Acesta este urmat de o fabrică de componente pentru baterii în valoare de 1,5 miliarde de euro, tot în Dunkerque, în cadrul unei societăți mixte între grupul chinez XTC și firma franceză Orano.

Citește și