• În ceea ce privește energia nucleară în general, centralele care sunt deja funcționale și sigure.
  • Din 2011, costurile de construcție a energiei nucleare la nivel mondial s-au dublat sau chiar triplat.
  • Franța a fost deja nevoită să reducă producția de energie nucleară în perioadele de caniculă și de secetă, care se vor agrava pe măsură ce schimbările climatice se impun.

Energia nucleară poate fi un panaceu pentru toate relele – inclusiv o soluție pentru criza climatică și criza de gaze. Faptele sugerează contrariul. Dezastrele reduc în mod clar apetitul publicului și al factorilor de decizie politică pentru energia nucleară.

Înainte de incidentul de la Fukushima din 2011, Japonia plănuia să își sporească dependența de energia nucleară, jumătate din energia electrică a țării urmând să provină din această sursă de energie până în 2030, față de aproximativ o treime în 2010. Însă, după Fukushima, guvernul japonez a scos din funcțiune toate cele 54 de centrale nucleare ale țării pentru verificări de siguranță. Până în 2012, ponderea energiei nucleare în mixul de energie electrică al țării a scăzut la 14%, iar până în 2020 a scăzut la mai puțin de 5%. Alte țări, cum ar fi Germania, au optat pentru eliminarea completă a energiei nucleare după dezastru.

În prezent, proiectele de construcție de noi centrale nucleare sunt puține și rare, chiar și în țări precum Franța și SUA, ale căror sisteme energetice se bazează în mare măsură pe această tehnologie, iar numărul reactoarelor operaționale este în scădere la nivel mondial.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Există țări care investesc masiv în energia nucleară?

Pe lângă preocupările legate de siguranță, creșterea costurilor reprezintă un motiv central pentru care numărul de noi centrale în construcție rămâne limitat. Din 2011, costurile de construcție a energiei nucleare la nivel mondial s-au dublat sau chiar triplat. Cu toate acestea, China se remarcă prin ambițiile sale nucleare. Țara planifică cel puțin 150 de noi reactoare în următorii 15 ani, mai mult decât a construit restul lumii în ultimii 35 de ani, deși costurile ar putea schimba în cele din urmă această direcție de deplasare.

În ceea ce privește energia nucleară în general, centralele care sunt deja funcționale și sigure ar trebui probabil să rămână funcționale pentru moment, deoarece reprezintă o soluție cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Cu toate acestea, se pare că proiectele nucleare tradiționale, de mari dimensiuni, vor furniza doar o mică parte din energia electrică mondială în viitor. Construcția lor este extrem de costisitoare, construcția lor se întinde în timp și se confruntă frecvent cu probleme tehnologice. În plus, ele trebuie să fie construite în apropierea mării sau a unui râu mare din motive de răcire, a subliniat Paul Dorfman de la Universitatea din Sussex. Franța a fost deja nevoită să reducă producția de energie nucleară în perioadele de caniculă și de secetă, care se vor agrava pe măsură ce schimbările climatice se impun. Creșterea valurilor de furtună și eroziunea coastelor nu fac nici ele mai ușoară perspectiva de a construi lângă mare.