• Spania și Grecia au devenit motoarele creșterii economice în zona Euro.
  • Turismul și exporturile accelerează economiile mediteraneene, după pandemie.
  • Franța și Germania se confruntă cu scăderi ale economiei în 2024.

Europa de Sud ia fața Nordului la capitolul creștere economică. După criza datoriei statelor sudice din 2009, acum vedem o inversare totală a situației. Grecia și Spania merg pe plus, iar Germania pe minus.

Cum stau Spania și Grecia față de restul Europei?

Spania și Grecia, odată privite ca lanțuri slabe ale Europei, acum strălucesc prin creștere economică robustă. Sondajele de afaceri arată o expansiune rapidă, susținută de un boom în turism, exporturi puternice și prețuri mai scăzute la energie datorită surselor regenerabile. Aceste țări sud-europene sunt acum considerate pilonii creșterii într-o zonă Euro care se luptă cu recesiunea și stagnarea.

Ce probleme economice întâmpină Franța și Germania?

Franța și Germania, două dintre economiile centrale ale Europei, se confruntă cu scăderea producției și creștere economică lentă. Franța a revizuit în scădere prognozele de creștere pentru 2024, iar Germania se zbate să iasă dintr-o recesiune ușoară. Problemele includ cerere externă slabă, consumatori ezitanți și costuri mari de împrumut. Contrastul față de dinamismul sudului Europei este semnificativ.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Care sunt perspectivele de creștere pentru țările sud-europene?

Perspectivele sunt optimiste pentru Spania, Portugalia și Grecia, care sunt așteptate să fie printre cele mai performante economii ale blocului în 2024, conform Comisiei Europene. În special, Spania se distinge printr-o creștere semnificativă a exporturilor și un turism înfloritor. De asemenea, Portugalia beneficiază de venituri record din turism și de creșterea exporturilor. Grecia, revenită recent la statutul de investiție, înregistrează niveluri record în turism și o creștere impresionantă în construcții.

Citește și