• Îmbunătățirea infrastructurii de internet de mare viteză în România a facilitat accesul la platformele de e-commerce.
  • Pandemia COVID-19 a determinat mulți consumatori să se îndrepte spre cumpărăturile online.
  • Cele mai cumpărate produse online includ haine, încălțăminte, livrări de alimente și cosmetice.

România a ajuns campioană în comerțul online, conform datelor Eurostat! Cu o creștere impresionantă de 43% în ultimul deceniu, românii îmbrățișează din ce în ce mai mult cumpărăturile online. De la haine și încălțăminte la livrări de alimente, obiceiurile noastre de consum s-au transformat radical.

Ce factori au contribuit la creșterea comerțului online în România?

Creșterea comerțului online în România poate fi atribuită mai multor factori. În primul rând, expansiunea accesului la internet de mare viteză a jucat un rol crucial. Cu o infrastructură de comunicații din ce în ce mai bună, românii au avut acces facil la platforme de e-commerce, facilitând astfel cumpărăturile online. În al doilea rând, pandemia COVID-19 a accelerat adoptarea cumpărăturilor online, determinând multe persoane să se familiarizeze cu acest mod de a face piață. În plus, campaniile de marketing digital și diversificarea opțiunilor de plată au stimulat și ele interesul consumatorilor. Astfel, românii au început să aibă mai multă încredere în achizițiile online.

Care sunt cele mai populare categorii de produse cumpărate online de români?

Cele mai populare categorii de produse cumpărate online de români includ haine, încălțăminte și accesorii, care sunt preferate de 45% dintre utilizatori.  Pe lângă articolele de îmbrăcăminte, livrarea de alimente a câștigat popularitate, cu 21% dintre utilizatori optând pentru comenzi de la restaurante și lanțuri fast-food.

Recomandări

TRUMP SE VEDE CU GOLDBERG
„RĂZBOIUL CARE N-AR FI”
CE CREDE PUTIN?
TRUMP DĂ VINA PE UCRAINA
GAZA RĂMÂNE FĂRĂ AJUTOR
UCRAINA PROPUNE PACEA

De asemenea, cosmeticele și produsele de wellness și articolele pentru casă, precum mobila și accesoriile, sunt și ele în topul preferințelor. Aceste tendințe arată cum e-commerce-ul s-a diversificat în România.

Citește și