• INS: 20,8% dintre tinerii români lucrează în comerț și repararea autovehiculelor.
  • INS: 18,58% dintre tinerii români lucrează în agricultură și 17,33 în industria prelucrătoare.
  • INS: Cei mai mulți șomeri din țară sunt tineri, de 4 ori mai mult decât media pe țară.

Tinerii români, greci și italieni își găsesc cel mai greu un loc de muncă arată datele Eurostat. Intrarea tinerilor pe piața muncii este complexă și implică mai mulți factori. Eșecul sistemului de învățământ, lipsa de motivație a tinerilor sau caracterul delăsător, salariului mic sau a lipsa de oportunități în domeniul ales, cerințele angajatorilor pentru experiență în detrimentul formării propriilor angajați.

„În momentul ăsta, după părerea mea, principala problemă a tinerilor care încearcă să amâne momentul asumării de responsabilități cât mai mult… principala problemă o reprezintă această lipsă a motivației”, spune Marian Lucian, antreprenor.

Sociologul Marian Marcu îți prezintă o analiză care explică rata șomajului în rândul tinerilor din România.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„În rândul acestora, nivelul în România este de 22%. Mă refer la șomaj. Dacă este să ne uităm mai detaliat, vedem că sunt 4 regiuni de dezvoltare care au un nivel de peste 20%, o regiune care are un nivel de 10,6%, ceea ce este și target-ul Uniunii Europene de a situa nivelul în rândul tinerilor 14-29″.

Cum influențează sistemul de învățământ actual perspectivele de angajare ale tinerilor îți spune Adriana Radu, profesor de istorie la Colegiul Național din Iași.

„Sistemul de învățământ nu este conectat la piața muncii. Piața muncii este într-o permanentă evoluție, pe când sistemul de învățământ pare împietrit. Reformele bat pasul pe loc”.

Citește și: