• Norges Bank Investment Management a înregistrat un plus de 6,6% datorită pieţelor de capital
  • Per total, fondul a câştigat 45,7 miliarde de dolari (382 miliarde de coroane) în primul trimestru
  • Între timp, fondul ar putea să adopte un nou set de reguli care ar rezulta într-o reducere de aproximativ 25% a numărului de companii în care a investit până acum

Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, care deţine cel mai mare portofoliu de acţiuni din lume, a declarat că şi-a depăşit indicele de referinţă în primele trei luni ale anului, în condiţiile în care se concentrează mai mult pe piaţa din Statele Unite, notează Bloomberg, citat de ZF.

Astfel, Norges Bank Investment Management a înregistrat un plus de 6,6% datorită pieţelor de capital, ce reprezintă peste 73% din portofoliul de 1.320 de miliarde de dolari al fondului.

CEO-ul Nicolai Tengen, un fost manager de fond de hedging care conduce vehiculul de investiţii al Norvegiei din septembrie 2020, a semnalat că ia în calcul adoptarea unor eforturi mai active de management, într-o încercare prin care intenţionează să genereze creşteri tot mai mari pentru fond. Anul trecut, randamentul investiţiilor a fost de 10,9%, cu 0,27 puncte procentuale peste randamentului indicelui de referinţă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Per total, fondul a câştigat 45,7 miliarde de dolari (382 miliarde de coroane) în primul trimestru, înregistrând o creştere de 4% în ceea ce priveşte randamentul general al investiţiilor, cu 24 de puncte de bază peste indicatorul de referinţă. De altfel, portofoliul de acţiuni al fondului a crescut cu 4,5% în cadrul indicelui global MSCI.

Aprecierea coroanei norvegiene, moneda cu cele mai bune performanţe din grupul G-10, din care fac parte cele mai industrializate ţări la nivel mondial, a şters 178 de miliarde de coroane din valoarea totală a fondului în T1/2021.

Între timp, fondul ar putea să adopte un nou set de reguli care ar rezulta într-o reducere de aproximativ 25% a numărului de companii în care a investit până acum, a declarat ministrul norvegian al finanţelor Jan Tore Sanner, adăugând că instituţia ar putea să adauge mai puţine pieţe emergente în cadrul indicelui pe care îl monitorizează.

Ministrul a decis deja că emitenţii din România şi Arabia Saudită, incluşi în FTSE, nu vor face parte din noua serie de reguli, mai scrie ZF.