• Prezentat drept „Orașul viitorului” al Qatarului, construcția Lusail a început în 2006.
  • Cu toate acestea, ți-ar fi fost greu să găsești mulți oameni care să fi vizitat orașul înainte ca marele stadion Lusail să devină scena principală a turneului de fotbal din Qatar.
  • Cei care i-au căclat pragul, au descoperit că orașul oferă mai mult decât spații pentru evenimente.

Lusail găzduiește mari centre comerciale, parcuri tematice, o mulțime de restaurante internaționale, și insule. Turnurile Katara, clădirea aproape circulară, modelată după săbiile cimitirelor care alcătuiesc emblema Qatarului, găzduiesc două hoteluri de lux, „Fairmont Doha” și „Raffles Doha”, primul hotel de șase stele din țară. Ambele sunt primele proprietăți ale grupurilor hoteliere respective în Qatar, scrie CNN.

Există și cele patru turnuri răsucite Lusail Plaza Towers, care par să se transforme în înălțime și formă pe măsură ce te apropii de oraș. Acestea sunt opera firmei „Foster + Partners”, care a proiectat și stadionul Lusail. Suspendată între ele se află o sculptură metalică strălucitoare – un mare rechin-balenă, „Al Nehem”, realizat de artistul italian Marco Balich.

Orașul mai cuprinde 19 cartiere rezidențiale de afaceri, unele mai dezvoltate decât altele. Stadionul și turnurile Lusail Plaza sunt conectate de bulevardul Lusail, care găzduiește parade și evenimente, festivaluri gastronomice și expoziția anuală de mașini de epocă.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Ridicarea unui oraș din nisip necesită multă imaginație

Lusail ar fi primul oraș durabil din Qatar. „Viitorul infrastructurii este nelimitat în Orientul Mijlociu”, spune Bryce McDevitt, vicepreședinte al Parsons Corporation, care supraveghează construcția. „Există un simț al imaginației și al posibilităților care nu există nicăieri altundeva. Construirea unui oraș cu foaie curată permite proiectarea personalizată a obiectivelor tale: durabilitate, accesibilitate și egalitate economică”.

El spune că un avantaj major al abordării „din nisip” este că, atunci când proiectează și construiesc un oraș de la zero, nu sunt constrânși de infrastructura existentă. Șoselele, aeroporturile, transportul în comun, amenajările peisagistice și designul urban, toate pot fi construite având în vedere sustenabilitatea inteligentă.

Un oraș în expansiune al viitorului

Lusail își propune să fie un „Oraș al viitorului”, modern și sustenabil. Parcurile din oraș rămân verzi pe tot parcursul anului și au chiar și alei cu aer condiționat pentru a permite locuitorilor să se plimbe chiar și în timpul verii, când temperaturile pot depăși 50 de grade.

Există un zvon , deocamdată nefondat, potrivit căruia Lusail ar putea deveni în cele din urmă capitala Qatarului. Șeicul Jassim Bin Mohammed Bin Thani, considerat fondatorul Qatarului, a construit castelul Lusail, casa sa din secolul al XIX-lea, pe coasta de aici.

Citește și