• Lemoine nu este primul inginer de inteligență artificială care face publice afirmațiile potrivit cărora tehnologia inteligenței artificiale devine conștientă.
  • Luna trecută, un alt angajat Google a împărtășit gânduri similare pentru The Economist.
  • Google a declarat că ia foarte în serios dezvoltarea responsabilă a inteligenței artificiale și a publicat un raport care detaliază acest lucru.

Google a concediat unul dintre inginerii săi care a declarat că sistemul de inteligență artificială al companiei are sentimente. Luna trecută, Blake Lemoine și-a făcut publică teoria conform căreia tehnologia lingvistică a Google este sensibilă și, prin urmare, ar trebui să i se respecte dorințele”.

Google, plus mai mulți experți în inteligență artificială, au negat afirmațiile, iar vineri compania a confirmat că acesta a fost concediat. Lemoine a declarat pentru BBC că primește consultanță juridică și a refuzat să facă alte comentarii.

Google a declarat că afirmațiile lui Lemoine cu privire la The Language Model for Dialogue Applications (Lamda) au fost complet nefondate” și că societatea a lucrat cu el timp de multe luni” pentru a clarifica acest lucru.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Așadar, este regretabil că, în ciuda unui angajament îndelungat pe acest subiect, Blake a ales să încalce în mod persistent politicile clare de angajare și de securitate a datelor, care includ necesitatea de a proteja informațiile despre produse”, se arată în declarație.

Inteligența artificială este asemănătoare cu cea umană, susține Lemoine

Lamda este o tehnologie revoluționară despre care Google spune că se poate angaja în conversații libere. Este instrumentul companiei pentru construirea de chatbots. Blake Lemoine a ocupat titlurile ziarelor luna trecută când a spus că Lamda arată o conștiință asemănătoare cu cea umană. Acesta a stârnit discuții în rândul experților și pasionaților de inteligență artificială cu privire la progresul tehnologiei care este concepută să se dea drept om.

Lemoine, care a lucrat pentru echipa Responsible AI a Google, a declarat pentru Washington Post că sarcina sa era să testeze dacă tehnologia folosește discursuri discriminatorii sau de ură. El a constatat că Lamda a arătat conștiință de sine și că putea purta conversații despre religie, emoții și temeri. Acest lucru l-a determinat pe dl Lemoine să creadă că în spatele abilităților sale verbale impresionante s-ar putea ascunde și o minte sensibilă.

Descoperirile sale au fost respinse de Google, iar el a fost pus în concediu plătit pentru încălcarea politicii de confidențialitate a companiei. Lemoine a publicat apoi o conversație pe care el și o altă persoană au avut-o cu Lamda, pentru a-și susține afirmațiile. Concedierea sa a fost raportată pentru prima dată de Big Technology în buletinul său informativ.