• Granturile pentru capitalul de lucru au un buget de 350 de milioane de euro.
  • 22.000 de companii s-au înscris pentru ajutorul de stat de până la 150 de milioane de euro.
  • S-au înscris firme care nu activau în domenii grav afectate.
  • Antreprenorii cer suplimentarea plafonului, care este deja epuizat.
  • Înscrierile se termină pe 28 octombrie la ora 20:00.

Granturile pentru capitalul de lucru, treabă făcută în stil românesc. Astăzi se închid înscrierile, banii de la stat care îţi ajută afacerea să supravieţuiască. 350 de milioane de euro date după regula „primul venit, primul servit”.

A fost bătălie la înscrieri. Aproape 22.000 de firme au aplicat pentru sume de până la 150.000 de euro. Antreprenorii din anumite domenii se simt discriminaţi. Şi Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, este nemulţumit.

Cum au fost împărţiţi aceşti bani

Banii au fost distribuiţi în trei programe. Primul program a fost de microgranturi. Înscrierile s-au terminat acum o săptămână. Primeai 2.000 de euro pentru firmele fără angajaţi. Bugetul a fost de 100 de milioane de euro.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Al doilea este programul actual, pentru capital de lucru.Pe scurt, poţi primi 15% din cifra de afaceri de anul trecut. Înscrierile se termină în seara aceasta la ora 20.

Programul granturilor pentru investiţii este nelansat şi este aşteptat de firmele stabile, care încă au putere de finanţare. Bugetul acestuia este de 550 de milioane de euro.

De ce sunt nemulţumiţi unii antreprenori

Dacă tot a fost regula primul venit, primul servit, şi-au încercat norocul şi firme care nu aveau domeniul grav afectate de pandemie, de exemplu din sfera IT. Au fost domenii uitate de guvernanţi. Mihai Rusu, antreprenor din domeniul recrutării, a declarat pentru Ziarul Financiar că domeniul lui a fost ignorat.

Primele companii înscrise, au cerut maximum pe care îl pot lua, adică 150.000 de euro. Plafonul, teoretic, s-a epuizat imediat. Multe dintre companii s-au înscris fără să se încadreze în reguli. Termene. Ro a făcut o analiză şi iti spun că 7 minute a durat să rămână programul fără bani. Asta a dat palpitaţii antreprenorilor care nu au fost rapizi. Practic, inscrierile au fost ca la maraton.