• Statul a împrumutat peste un miliard și jumătate de euro din bănci.
  • De la începutul anului, statul a făcut împrumuturi de două miliarde trei sute de milioane.
  • Analistul financiar Adrian Bența explică situația în care se află România.

Florin Cîțu a cerut băncilor de la noi suma record de 1,65 miliarde de euro. Creditul era programat și fusese estimat la jumătate din această valoare.

De la începutul anului, statul a împrumutat de pe piaţa internă aproape două miliarde 300 de milioane de euro.

Adrian Bența explică ce impact are imprumutul asupra cetățeanului de rând.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

Care este impactul avalanșei de împrumuturi făcute de stat

„Bugetul României din 2020 a fost costruit pe baza unor împrumuturi masive. Pentru cetățeanul de rând nu se va simți în mod direct, dar în mod indirect plin plăți de dobândă mai mari, prin taxe mai mari, se vor simți și în buzunarul cetățeanului”, a explicat Adrian Bența, analist financiar.

Buget deficitar cu 47 de miliarde de lei, construit înainte de pandemie

„Statul nu va putea tăia bani în 2020 pentru că a construit un buget deficitar cu 47 de miliarde de lei, înainte de pandemie, adică aproximativ 10 miliarde de euro.

Din cauza pandemiei, urcăm la un deficit de circa 70 de miliarde de lei. Prin urmare, este foarte greu să spui de unde tai dacă nu ai acei bani.

În plus, fiind un an electoral, este foarte greu să faci raționalizări de cheltuieli. Și aceste raționalizări de cheltuieli vor duce și în anii următori să avem deficit bugetar și în anii următori să trăim pe datorie”, spune Adrian Bența.

Pe ce este cheltuită suma record împtumutată de stat

„Banii sunt fungibili, deci nu putem spune că un anumit ban se va duce într-o anumită direcție. Trebuie să ne reamintim că principalele cheltuieli ale statului român sunt cu salariile din sistemul public, cu pensiile și cu asistența bugetera”, a explicat Adrian Bența.

La nivelul de 7 luni, 96% din banii încasați de statul român de la contribuabili se duc în aceste zone. Dar banii merg și către proiecte de investiții”, a mai spus analistul financiar.

Adrian Bența: „Eu sunt un tip optimist. Aș spune că acei bani se duc ca să susțină cât de cât investițiile și să susțină locurile de muncă”.