• „Scriem o regulă pentru veacuri”, a spus judecătorul Neil Gorsuch.
  • Cazul, audiat într-o ședință specială la o zi după ultima argumentare programată a instanței din acest mandat, se bazează pe afirmația lui Trump că are dreptul la imunitate absolută.
  • Acest proces va rămâne în așteptare până când instanța va lua o decizie, așteptată în iunie.

Timp de aproape trei ore, joi, Curtea Supremă a cântărit dacă foștii președinți sunt imuni de urmărire penală și ce înseamnă exact dacă sunt. Verdictul judecătorilor va determina dacă fostul președinte Donald Trump poate fi judecat sub acuzația de încercare de a submina alegerile din 2020. Oricare ar fi decizia, fiecare judecător a fost de acord că aceasta va modela democrația SUA pentru anii următori, conform BBC.

„Scriem o regulă pentru veacuri”, a spus judecătorul Neil Gorsuch. Cazul, audiat într-o ședință specială la o zi după ultima argumentare programată a instanței din acest mandat, se bazează pe afirmația lui Trump că are dreptul la imunitate absolută față de acuzațiile penale pentru acțiunile comise în timpul mandatului. Potrivit lui, această imunitate îl protejează de acuzațiile penale aduse de consilierul special american Jack Smith despre care ar fi încercat să anuleze rezultatele alegerilor din 2020.

Acest proces va rămâne în așteptare până când instanța va lua o decizie, așteptată în iunie.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Întrebările judecătorilor, adresate ambelor părți, au indicat diviziunea în cadrul instanței și au sugerat că o decizie divizată ar putea fi probabilă. Această diviziune ar putea duce, de asemenea, la o decizie mai complicată, care ar întârzia semnificativ orice reluare a procesului.

Întrebările lor, împreună cu schimburile tensionate și scenariile ipotetice cu miză mare, au arătat, de asemenea, că atât majoritatea conservatoare, cât și minoritatea liberală iau decizia cu gândul la istorie. Ar însemna imunitatea totală că un viitor președinte ar fi liber să folosească armata americană pentru a-și ucide rivalii? Sau, în lipsa acesteia, președinții care părăsesc mandatul vor fi supuși capriciilor procurorilor individuali și aruncați în închisoare ca parte a unor răzbunări politice?

De asemenea, au adus în discuție grațierea unui alt fost președinte, Richard Nixon, pentru implicarea sa în mușamalizarea cazului Watergate, precum și Operațiunea Mongoose din anii 1960 – când președintele de atunci, John F. Kennedy, a cerut Agenției Centrale de Informații să desfășoare operațiuni secrete împotriva lui Fidel Castro.

Citește și