• Ultimele date arată că rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut la 6,20%, în martie 2022.
  • Acesta este cel mai mare nivel din ultimii zece ani.
  • Impactul împrumuturilor se vede atât la nivelul companiilor, cât și la nivelul populației.

Guvernul României se împrumută, din nou, la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. Ultimele date arată că rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut la 6,20%, în martie 2022. Este cel mai mare nivel din ultimii zece ani.

Economistul și vicepreședintele CFA România, Adrian Codîrlașu, îți spune la ce să te aștepți în această perioadă. „Sunt impactate atât companiile, cât și populația care se împrumută. Ce a determinat acest lucru, pe de-o parte, avem inflația ridicată. Inflația ridicată este și în tările din Europa Centrală și de Est.

Avem cel mai mic raiting. Avem ultima casă de Invest Bank Money Gram”, a spus Adrian Codîrlașu, economist și vicepreședintele CFA România.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Consultantul economic, Adrian Negrescu, spune ce măsuri trebuie luate în această perioadă. „Ce înseamnă realitatea economică în momentul de față? Am avut un trimestru patru de cădere economică, iar acest prim trimestru din 2021 va confirma faptul că suntem în recensiune economică.

Asta înseamnă că statul ar trebui să strângă cureaua și să nu cheltuie foarte foarte mult, să aibă grijă de banii statului. Din păcate, se împrumută, spre împrumută din ce în ce mai mult, pentru a avea cu ce să plătească pensii și salarii”, a spus acesta.