• ZF: La şase luni din 2023, guvernul trebuia să colecteze 50 mld. euro şi a colectat 49, aproape de ţintă. La cheltuieli însă, nerealizarea este triplă.
  • Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Marcel Boloş au prezentat săptămâna trecută setul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor de la stat.
  • Departa­mentul de comunicare de la Ministerul de Finanţe are 17 angajaţi, cât unele dintre cele mai mari redacţii de presă scrisă din România acum.

Guvernul vrea taxe noi. Negru pe alb, nu stă prost la colectare, ci la cheltuieli.

Coaliţia de guvernare PSD-PNL vine cu două seturi de măsuri pentru a corecta derapajul bugetar din prima jumătate din an. Primul set de măsuri, şi cel mai masiv, este despre creşteri de taxe şi taxe noi. Al doilea set de măsuri este pe partea de economii la bugetul de stat. Cifrele din execuţia bugetară la şase luni arată însă limpede: problema este la cheltuieli, şi nu la venituri. La şase luni din 2023, guvernul trebuia să colecteze 50 mld. euro şi a colectat 49, aproape de ţintă. La cheltuieli însă, nerealizarea este triplă.

În acest context, se pune întrebarea: de ce ia guvernul mai multe măsuri pe partea de venituri decât ia pe partea de cheltuieli?

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Marcel Boloş au prezentat săptămâna trecută setul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor de la stat. Ca opinia publică să poată verifica ceea ce a spus premierul Ciolacu privind reducerea numărului de şefi de serviciu şi restructurarea administraţiei prin impunerea unui număr minim de angajaţi la un serviciu, schemele de personal din ministere, agenţii ar trebui să fie transparente. Dar nu sunt.

Doar la Ministerul Finanţelor există un număr alocat pe fiecare departament şi – surpriză – se şi vede de ce celelalte ministere nu s-au conformat: pentru că altfel s-ar vedea câţi angajaţi sunt, de exemplu, la departamentele de comunicare. Departa­mentul de comunicare de la Ministerul de Finanţe are 17 angajaţi, cât unele dintre cele mai mari redacţii de presă scrisă din România acum.

Citește mai mult pe Ziarul Financiar

Citește și

VIDEO. Ultima seară de Untold: David Guetta și Martin Garix au făcut show pe Cluj Arena

Simone Biles revine pe podium, după doi ani de pauză. Gimnasta a obținut locul 1 la US Classic

LIVE UPDATE. Ziua 530 de război. Zelenski spune că Rusia a lansat 65 de rachete și a coordonat aproape 180 de atacuri cu drone în ultima săptămână