• Volodimir Zelenski anunță că Rusia a lansat 65 de rachete și a coordonat aproape 180 de atacuri cu drone în Ucraina în ultimele șapte zile.
  • Negocierile de pace din Arabia Saudită se încheie cu declarații de bunăvoință, dar fără anunțuri concrete
  • O lovitură semnificativă contra podului de la Henicesk, în nord-estul peninusulei Crimeea, lasă Moscova fără una dintre cele mai importante căi de acces în Herson, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

UPDATE ORA 23.00

Rezervele valutare ale Ucrainei ating un nivel record de 41,7 miliarde de dolari

Banca centrală a Ucrainei a raportat că rezervele valutare ale țării au crescut la un maxim istoric de 41,7 miliarde de dolari la începutul lunii august.

Expansiunea susținută a rezervelor se datorează unui aflux consistent de asistență financiară din partea aliaților occidentali ai Ucrainei, a spus banca centrală.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

„Luna iulie a cunoscut o creștere remarcabilă de 6,9%, marcând al doilea nivel record consecutiv de la independența Ucrainei”, se menționează în comunicat.

UPDATE ORA 22.00

Salvatorii lucrează la locul clădirii rezidențiale distruse din Pokrovsk

Mai multe imagini arată consecințele bombardamentelor devastatoare din Pokrovsk din această seară.

Salvatorii au fost văzuți lucrând la fața locului și căutând supraviețuitori după ce o clădire a fost distrusă în timpul unei lovituri cu rachete rusești, în care cinci persoane și-au pierdut viața. Cel puțin 31 de persoane au fost, de asemenea, rănite după ce două lovituri de rachete rusești au lovit clădirea rezidențială de cinci etaje.

UPDATE ORA 21.00

Două persoane au fost ucise în bombardamentele rusești de la Pokrovsk

Cel puțin doi civili au fost uciși în bombardamentele rusești de la Pokrovsk, în regiunea Donețk, potrivit Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei.

Se spune că racheta a lovit o clădire de locuințe, cu mai multe apartamente distruse. Au fost raportați mulți civili răniți, iar mai mulți oameni se crede că se află sub ruine.

UPDATE ORA 20.00

Rusia continuă să folosească arme chimice în Ucraina

Forțele ruse continuă să folosească arme chimice în Ucraina, încălcând convențiile internaționale, potrivit unui comandant ucrainean.

Oleksandr Tarnavskyi, comandantul sectorului militar Tavria, a declarat că un incident a avut loc în vecinătatea Novodanylivka.

El a declarat pentru Kyiv Independent că cloropicrina a fost desfășurată de forțele ruse, dar nu au fost raportate victime. Vaporii cloropicrinei provoacă iritații intense ale pielii și oculare, iar inhalarea poate dăuna organelor interne.

UPDATE ORA 19.00

Putin ordonă să fie produse mai multe drone de atac

Președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat șefului conglomeratului de apărare de stat Rostec să crească producția de drone de atac.

În filmările televizate, Putin este văzut adresându-se șefului lui Rostec, Serghei Chemezov, în timpul unei întâlniri. În timpul discuției lor, liderul rus a cerut să se intensifice producția de modele de drone rusești precum Kub și Lancet.

Într-o declarație separată, Chemezov a dezvăluit că Rostec va începe producția avionului de pasageri MC-21 până anul viitor.

UPDATE ORA 18.00

Rusia a folosit 500.000 de muniții săptămâna trecută, anunță Ucraina

Oficialii ucraineni spun că forțele ruse au folosit aproape jumătate de milion de muniții doar în ultima săptămână.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hannah Maliar, spune că Rusia își intensifică atacurile pe frontul de est, cu 9.000 de bombardamente săptămâna trecută, comparativ cu 8.000 săptămâna precedentă.

UPDATE ORA 17.00

Ministerul rus de Externe a respins „formula de pace” a lui Vladimir Zelenski, numind-o „un ultimatum fără sens pentru Rusia”. Formula prezentată de președintele ucrainean prevede, în special, retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților, restabilirea integrității teritoriale, eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, un tribunal pentru cei responsabili de agresiune și compensarea prejudiciului. , precum și garanții de securitate pentru Ucraina.

UPDATE ORA 16.00

CNN: Putin vrea să prelungească războiul până la alegerile prezidențiale din SUA, în speranța unei victorii lui Trump

Președintele rus Vladimir Putin se așteaptă ca Donald Trump, dacă va reveni la Casa Albă, va reduce semnificativ sprijinul militar pentru Ucraina, ceea ce va consolida poziția de negociere a Rusiei, relatează CNN.citând patru surse oficiale.

Statele Unite nu au nicio dovadă clară a intențiilor lui Putin, subliniază publicația, dar interlocutorii CNN în securitate națională, informații și diplomație sunt siguri că președintele rus contează foarte mult pe victoria lui Trump și, prin urmare, este puțin probabil ca acesta să pună capăt războiului înainte. sfarsitul anului 2024.

„Putin știe că Trump îl va ajuta. La fel și ucrainenii și partenerii noștri europeni”, a declarat pentru CNN o sursă apropiată de informațiile americane.

UPDATE ORA 15.00

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut lui Rostec să mărească producția de drone Kub și Lancet, muniții mici care atacă o țintă prin autodetonare.

„Producătorii mi-au promis că vor crește cantitatea de producție. Ei țin pasul cu această promisiune, dar trebuie crescute mai multe”, a spus el la o întâlnire cu șeful Rostec, Serghei Chemezov.

Potrivit lui Putin, aceste drone au arătat o eficiență ridicată: „Lovitura este puternică, orice echipament, inclusiv echipamentul de fabricație străină, nu numai că arde, dar și muniția explodează”.

UPDATE ORA 13.00

SUA au oferit deja Ucrainei mai mult ajutor decât l-au acordat vreodată oricărei alte țări din istorie , scrie The Washington Post.

Valoarea ajutorului a ajuns deja la 66,2 miliarde de dolari, incluzând diverse categorii de ajutor: militar – 43,1 miliarde de dolari, sprijin economic – 20,5 miliarde de dolari și umanitar – 2,6 miliarde de dolari.

Banca Națională a Ucrainei, în noua sa prognoză, a indicat că ostilitățile active se vor încheia până la jumătatea anului 2024

BNU indică, de asemenea, că 100.000 de oameni se vor întoarce în Ucraina în acest an, 500.000 anul viitor și 800.000 în 2025.

UPDATE ORA 10.00

În ciuda faptului că Summitul de la Jeddah nu s-a încheiat cu un pland de acțiune concret, ar putea fi un pas înainte către soluționarea conflictului din Ucraina.

Foarte așteptată, China a participat activ și a fost în favoarea ideii unei a treia întâlniri la acest nivel, scroe The Guardian, citând surse europene.
Implicarea Chinei este un semnal pozitiv. Poziția Beijingului în ultimul an și jumătate a fost cea de a nu condamna invadarea Ucrainei formal, deși a spus că integritatea teritoarială a țării trebuie respectată. China s-a abținut să voteze rezoluțiile ONU despre război și a criticat sancțiunile vestului.

Și Wall Street Journal scrie că majoritatea celor 42 de țări prezente la summit au căzut de acord să se întâlnească în viitorul apropiat.

UPDATE ORA 09:00

Rusia susține că a doborât în cursul nopții o dronă în regiunea Kaluga, la mai puțin de 200 de kilometri de Moscova. Nimeni nu a fost rănit și nu au fost raportate pagube materiale. Pe 3 august, autoritățile ruse au transmis că șapte drone ucrainene au fost doborâte în această regiune.

Și primarul Moscovei a anunțat că o dronă care se îndrepta către Moscova a fost doborâtă duminică.

UPDATE ORA 08:00

O lovitură semnificativă contra podului de la Henicesk, în nord-estul peninusulei Crimeea, lasă Moscova fără una dintre cele mai importante căi de acces în Herson, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Rusia va trebui, probabil, să își redirecționeze traficul militar între Crimeea și Herson pe autostrada M17, în vestul peninsulei ocupate. Și nu doar că drumul va dura mai mult, din cauza aglomerației, dar este și mai aproape de pozițiile ucrainenilor și în raza de acțiune a artileriei Kievului. Riscul ar putea fi redus prin folosirea unor drumuri mai mici, dar prețul ar fi un suport lovistic mai lent și mai complicat, în condițiile în care logistica rusă are oricum perturbări majore.

UPDATE ORA 07:00

Fostul deputat ucrainean Serhiy Slabenko a fost ucis în luptă pe frontul din Zaporojie, a anunțat guvernul de la Kiev, citat de presa locală.

Slabenko avea 58 de ani și a fost membru al parlamentului ucrainean din 2002 până în 2006.

În timpul mandatului său, el a prezidat subcomitetul pentru tribunale, procuratură și reformă judiciară al Comitetului pentru politică juridică.

Din 2006 până în 2009 a fost vicepreședinte al camerei de atestare a Comitetului de disciplină și calificare a avocaților din Volinia, iar din 2015 până în 2020 a fost deputat al consiliului aceleiași regiuni.

UPDATE ORA 6.00

Marile companii europene au suferit pierderi directe de cel puțin 100 de miliarde de euro din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Financial Times..

Financial Times scrie că un studiu realizat pe baza a 600 de rapoarte anuale și a situațiilor financiare pe 2023 ale grupurilor europene arată că 176 de companii au înregistrat deprecieri de active, taxe de schimb valutar și alte cheltuieli unice ca urmare a vânzării, închiderii sau reducerii operațiunilor din Rusia.

Astfel, marile companii europene au suferit pierderi directe de cel puțin 100 de miliarde de euro.

Cifra agregată, precizează analiza FT, nu include impactul macroeconomic indirect al războiului, cum ar fi creșterea costurilor cu energia și materiile prime.

UPDATE ORA 4.00

Două femei, în vârstă de 73 și 77 de ani, au fost transportate la spital după un bombardament rusesc în regiunea Kherson, potrivit administrației militare din zonă.

UPDATE ORA 1.00 Negocierile de pace din Arabia Saudită se încheie cu declarații de bunăvoință, dar fără anunțuri concrete

Delegații din diferite țări și organizații care au participat la summitul pentru pace din Ucraina de la Jeddah, Arabia Saudită, au convenit să continue să colaboreze pentru „realizarea unei păci durabile în regiune”, a anunțat duminică presa saudită de stat, dar nu au fost dezvăluite evoluții specifice.

„Participanții au convenit asupra importanței continuării consultărilor internaționale și a schimbului de opinii pentru a construi un teren comun care să deschidă calea spre pace. De asemenea, ei au subliniat importanța de a beneficia de opiniile și sugestiile pozitive făcute în timpul acestei întâlniri”, potrivit unui comunicat al Agenției de presă saudite.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia a lansat 65 de rachete și a coordonat aproape 180 de atacuri cu drone în Ucraina în ultimele șapte zile, potrivit președintelui Zelenski.

Numai în această săptămână, teroriștii ruși au folosit deja 65 de rachete diferite și 178 de drone de atac împotriva noastră, inclusiv 87 de Shaheds (drone de fabricație iraniană)”, a declarat el. Am reușit să doborâm un număr semnificativ dintre ele”, a adăugat el.

Liderul ucrainean a mai spus că forțele sale au demonstrat capacitatea de a doborî rachete balistice hipersonice Kh-47M2 Kinzhal în această săptămână, înainte de a reînnoi apelurile către liderii occidentali de a trimite mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a le ajuta apărarea cerului”.

Citește și: