• Harta inflaţiei în 2024 în Europa: România rămâne unul dintre „lideri“, cu o inflaţie de 4,7%, în timp ce în Cehia şi Bulgaria indicatorul se apropie de nivelul optim.
  • La final de 2022, pe plan local, inflaţia a atins un nivel istoric, un maxim al ultimilor ani, depăşind 16%.
  • Cele mai mici creşteri de preţuri – de 1,7% – le va înregistra mi­cuţul stat Lu­xem­burg, care este totodată unul dintre cele mai bogate din lume.

Harta inflaţiei în 2024 în Europa: România rămâne unul dintre „lideri“, cu o inflaţie de 4,7%, în timp ce în Cehia şi Bulgaria indicatorul se apropie de nivelul optim, anunţă Ziarul Financiar.

La final de 2022, pe plan local, inflaţia a atins un nivel istoric, un maxim al ultimilor ani, depăşind 16%. Apoi, ea a coborât treptat pentru ca la finalul anului trecut să ajungă la 7,7%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

În anul 2024, inflaţia va coborî în unele ţări din Europa sub sau aproape de pragul optim de 2%, fiind chiar şi cazul unor state din Europa Centrală şi de Est precum Cehia şi Bulgaria, arată o analiză a VisualCapitalist care citează FMI (IMF World Econo­micOutlook – din octombrie 2023, actualizat în ianuarie 2024), Knight Frank şi Council of Foreign Relations.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Mai exact, inflaţia din cele două ţări din regiunea ce cuprinde şi România este estimat să se oprească anul acesta la 2,2%, în timp ce în state dezvoltate eco­nomic precum Flanţa, Elveţia şi Finlanda ea va ajunge la 1,9%. Este important de menţionat că dacă inflaţia scade, asta nu înseamnă că scad şi preţurile, ci doar că ele cresc mai lent. Cele mai mici creşteri de preţuri – de 1,7% – le va înregistra mi­cuţul stat Lu­xem­burg, care este totodată unul dintre cele mai bogate din lume.

Citește și