• Se introduc impozite speciale pentru persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro.
  • Se aplica o cota de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii şi plafonul de 2.500.000 lei.
  • Antoanela Comșa: Nu vor crește chiriile în zonele de lux ale Capitalei

Guvernul a publicat, marți, forma finală a pachetului de măsuri fiscale pe care își va asuma răspunderea în Parlament. Se introduc impozite speciale pentru persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro și mașini a căror valoare depășește 75.000 de euro.

Antoanela Comșa, președintele GranVia România, spune că nu vor creste chiriile în zonele de lux ale Capitalei.

„Trebuie să ne gândim că da, Guvernul a spus că se va plăti o taxă de 0,3% atenție, pe diferența dintre valoarea construcției și 2 milioane și 500.000 lei. Doar că această valoare a construcției este calculată în conformitate cu codul fiscal. Ori, dacă ne uităm la codul fiscal, vedem că valoarea stabilită este 1.000 lei pe metru pătrat construit, care se ajustează cu niște coeficienți în funcție de gradul localității și de zona în care se află clădirea”, explică Antoanela Comșa.

Recomandări

INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN BRAZILIA
APPLE ÎȘI CERE SCUZE
SHAKIRA SCAPĂ DE PROCES
CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT

Antoanela Comșa: „Cel mai mare coeficient din codul fiscal este 2,6. Rezultă un preț pe metru pătrat construit de 2.600m². Asta înseamnă că vor plăti acest impozit doar cei care dețin locuința a căror suprafață depășește 960m² construiți. Trebuie să ne gândim că nu sunt totuși foarte multe locuințe în România cărui suprafață construită să depășească 960m². E adevărat că prin PNRR ne-am obligat să cumva să modificăm modul de impozitare al proprietăților. Mi se pare normal, pentru că nu putem să plătim un impozit de 200-300 lei pentru o casă foarte mare, situată într-o zonă foarte bună.”

„Probabil că în momentul în care această taxă va fi introdusă, va fi plătită până la urmă de proprietar. Pentru că, în general, aceste case atât de valoroase, ele de obicei nu sunt închiriate, ci sunt locuite de proprietari, apartamentele, dacă vor fi evaluate la valoarea de piață, atunci da, cu siguranță proprietarii vor transpune această taxă în chiria lunară și clar că astfel de imobile vor fi închiriate mult mai scump decât în prezent. Dar acest lucru probabil se va întâmpla din 2025”, a spus Antoanela Comșa, la Aleph News.

Citește și: