• Prognozele arată că economia României va înregistra o creştere moderată, sub potenţial, o tendinţă observată şi în restul Europei.
  • Economiștii estimează că PIB-ul României va creşte cu 2,7% în 2024.
  • Creşterea economică va fi impulsionată în principal de investiţiile publice şi consumul privat.

Banca centrală a Elveției este prima bancă națională mare care începe ciclul de scădere a dobânzilor. Dobânda de referință din Elveția a ajuns la 1,5%, după ce banca centrală a tăiat 25 de puncte de bază. Se așteaptă scăderi și în inflație, care va fi, în medie, de 1,4% în 2024. Spre comparație, în România, dobânda de referință este de 7%, iar inflația este de 7,2%.

„Cele mai multe prognoze spun că la jumătatea acestui an, deci probabil în ședința de politică monetară a Băncii Naționale din iulie vom vedea prima scădere a ratei dobânzii de politică monetară. Acestea sunt prognozele, dar depind foarte mult de inflație. Noi avem în acest moment cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, la două puncte procentuale de următoarea clasată. Dacă inflația va continua să scadă, atunci și dobânzile vor continua să scadă. Dacă inflația se menține la un nivel ridicat, atunci scăderea dobânzilor va veni mai târziu”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Prognozele arată că economia României va înregistra o creştere moderată, sub potenţial, o tendinţă observată şi în restul Europei. Economiștii estimează că PIB-ul României va creşte cu 2,7% în 2024, depăşind uşor ritmul de 2,0% din anul precedent. Creşterea economică va fi impulsionată în principal de investiţiile publice şi consumul privat, reprezentând o performanţă notabilă în actualul context macroeconomic.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și