• BNR prognozează că economia României va accelera anul acesta.
  • Inflația va ajunge la 4,7% la final de 2024 și în ținta BNR până la finalul lui 2025.
  • Ducu Ninu: Predicția pe care o face BNR-ul e pentru că la noi vin tot mai mulți investitori.

Isărescu vede vremuri bune. Banca Națională estimează accelerarea mai pronunțată a creşterii economice în 2024, față de estimările precedente. Principalul motor de creștere anul acesta va fi consumul populației. Inflația va coborî la 4,7% la final de an și la 3,5% la final de 2025.

Cristian Păun este analist economic și spune că: inflația încetinește, dar pericolele inflaționiste rămân pe masă. „Estimările BNR merg în general pe un trend, o evoluție. Normal că atunci când ai avut o inflație de 13-14% pe medie, o să ai o inflație mai redusă în viitor. Dacă se umblă la cauzele acestei inflații corect. Din păcate însă, unul dintre factorii esențiali ai inflației încă rămâne foarte foarte de actualitate. Este vorba de deficitul excesiv”.

Deficitul o să-l resimți în continuare

Așa se face că, și în condițiile în care vorbim despre o scădere a inflației la 4,7%, deficitul o să-l resimți în continuare. Ducu Ninu este trader pe piețele financiare. El spune că predicția pe care o face BNR e determinată de faptul că mulți investitori vin în România din afară.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI

Chiar dacă pașii sunt timizi, și ai noștri investesc: „Din punctul ăsta de vedere pentru noi este mai bine, pentru că, odată ce scade inflația ar trebui și noi să avem mai mulți bănuți în buzunar cu care să cumpărăm produsele necesare. Dar pentru asta n-ar trebui să ne bazăm numai pe BNR. Ar trebui să ne bazăm și pe noi și să facem în așa fel încât să dezvoltăm surse de venit. Să avem, de ce nu, fonduri de urgență sau fonduri de siguranță. În caz că mai apar astfel de situații să nu ne prindă nepregătiți”.

Citește și