- Mai sunt 30 de zile până la alegerile prezidențiale
- Următoarea dezbatere trebuia să fie pe 15 octombrie
- Ce se alege de campania electorală și de ce a influențat îmbolnăvirea lui Trump bursa
Știi deja că Donald Trump și soția lui, Melania, s-au infectat cu Sars-Cov-2. Anunțul a fost făcut chiar de președinte pe Twitter.
Dar știai că acest lucru a afectat major bursele internaționale? Radu Puiu, analist, ne oferă câteva detalii importante.
Cum a afectat anunțul lui Trump bursele din toată lumea?
„În urma anunțului făcut de către președinte chiar pe Twitter, după cum spuneai și tu, bursele au suferit căderi destul de ample. Aici vorbim în special despre piețele de capital, indicii majori din SUA fiind cei mai afectați. Această evoluție negativă a venit pe fondul unui nivel ridicat de incertitudine cauzat de acest eveniment, întrucât ne aflăm la o distanță de aproximativ 30 de zile față de alegerile prezidențiale din SUA, care vor avea loc pe 3 noiembrie. Până acum, investitorii nu au o imagine clară cu privire la care va fi concluzia acestei lupte. În continuare, Joe Biden și Donald Trump sunt cap-la-cap, am putea spune, în acestă cursă, iar acest diagnostic al președintelui nu face decât să verse un nou val de neîncredere și incertitudine cu privire la modul în care va decurge de acum încolo situația.
Trump vs. Biden
Până acum nu este cunoscut dacă următoarele dezbateri electorale vor avea loc, următoarea ar fi fost programată pe data de 15 octombrie, dar având în vedere că președintele Donald Trump va fi ținut în carantină, rămâne de văzut dacă i se va permite participarea la această a doua dezbatere, dacă i se va acorda participarea fizică. Pe de altă parte, vorbim și despre un posibil efect negativ asupra susținătorilor săi. Știm că el a fost un susținător înfocat al acestei atitudine mai libertine din punct de vedere al restricțiilor, în urma infecției de coronavirus. Știm că refuza să poarte mască, de multe ori a refuzat chiar și în public, iar chiar în cadrul dezbaterii electorale, care a avut loc în această săptămână, acesta a avut mai multe comentarii referitoare la poziția contra-candidatului său, Joe Biden care a fost văzut adesea purtând măști și având o atitudine mai prudentă. Acesta s-a luat de el susținând că „eu niciodată nu port măști, iar dacă l-ați văzut pe Biden, el poate să discute cu voi și de la o distanță de 200m și ar purta o mare mască”.
Care sunt așteptările pe termen lung, cum vor evolua bursele?
„Nu este cunoscut încă impactul pe care îl va avea pe termen lung economia, această scădere a fost un răspuns normal, un răspuns în urma unui val mare de nervozitate la nivelul traderi-lor, dar dacă urmărim evoluția bursei de dimineață, aproximativ jumătate din acea pierdere a fost deja recuperată. Prin urmare, investitorii nu sunt întocmai hotărâți, a fost un răspuns de moment. Mai multe informații cu privire la impactul pe care îl va avea pe termen lung îl putem avea săptămâna viitoare când vom afla modalitatea în care va evolua situația la Casa Albă, dacă vor mai fi infectați și alți oficiali de top de acolo și dacă vom asista la o problemă privind gestionarea virusului în cadrul Casei Albe.”
Cât de afectată poate fi Bursa de la noi și întreaga economie a României?
„Dacă este să analizăm perspectiva pe termen mai lung, toate bursele ar putea să fie afectate de acest eveniment. Totuși, rămâne de văzut care va fi situația. Bursa noastră tinde să aibă un oarecare decalaj față de cele din Vest, în special față de bursa americană. În acest sens rămâne de văzut dacă scăderile la nivelul burselor din Vest vor continua. În acest moment, principala temere, am putea spune, pentru o mare parte din investitori este faptul că având în vedere agenda pe care a prezenta-o contra-candidatul democrat, Joe Biden, acesta pare să dorească impunerea de taxe și impozite mai ridicate, în special marilor companii, și în special companiilor în domeniul tehnologic, acesta fiind principalul motor al economiei, cel puțin după scăderile ample care au avut loc începând cu luna martie.
Astfel, dacă vom vedea că Joe Biden va fi ales și dacă vom vedea că acesta va continua această agendă destul de contra-piață, dacă putem spune așa, și care nu susține neapărat piețele de capital, desigur este posibil să vedem impact și asupra bursei de la noi. Dar, după cum spuneam, trebuie să avem o oarecare atitudine de așteptare, precum o au investitorii în acest moment, întrucât vor să vadă cum evoluează situația, dacă într-adevăr acest eveniment afectează sau nu capacitatea președintelui Donald Trump de a-și continua campania electorală, și să vedem, chiar și o serie de sondaje privind poziția pe care o are președintele în acest moment.”
Și prețul petrolului a scăzut după ce Trump s-a infectat cu Covid. Prețul petrolului Brent si WTI au scazut cu peste 2%.