• Creșterea inflației din Marea Britanie a fost determinată de prețurile la alimente, care au urcat cu 14,5% față de anul precedent, cel mai mare salt din 1980 încoace, a anunțat Oficiul Național de Statistică.
  • Cancelarul Jeremey Hunt a declarat că guvernul va acorda prioritate ajutorului pentru cei mai vulnerabili, asigurând în același timp o stabilitate economică mai largă.
  • Acest lucru s-a adăugat la creșterile de prețuri care au început anul trecut.

Inflația din Marea Britanie a accelerat în septembrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, în condițiile în care creșterea costurilor alimentelor a afectat bugetele gospodăriilor. Indicele prețurilor de consum a crescut cu 10,1%, față de 9,9% în luna precedentă, a anunțat miercuri Oficiul Național de Statistică.

Noile date arată că inflația a revenit la vârful din iulie și se află din nou la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 1982. Creșterea a fost determinată de prețurile alimentelor, care au sărit cu 14,5% față de anul precedent, cel mai mare salt din 1980 încoace, a precizat ONS.

Creșterea sporește așteptările că Banca Angliei va majora în continuare și mai rapid ratele dobânzilor, în condițiile în care se străduiește să readucă inflația la ținta de două procente. De asemenea, va îngreuna sarcina noului șef al Trezoreriei guvernamentale, care și-a preluat funcția în urmă cu mai puțin de o săptămână, de a restabili stabilitatea financiară după ce planul economic al guvernului a zguduit piețele financiare în ultima lună.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Cancelarul Jeremey Hunt a declarat că guvernul va acorda prioritate ajutorului pentru cei mai vulnerabili, asigurând în același timp o stabilitate economică mai largă.

Războiul Rusiei din Ucraina a crescut prețurile la alimente și energie în întreaga lume, transporturile de petrol, cereale și ulei de gătit fiind perturbate. Acest lucru s-a adăugat la creșterile de prețuri care au început anul trecut, pe măsură ce economia mondială a început să se redreseze în urma pandemiei COVID-19.