- Banca centrală a Turciei a redus ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază din septembrie, până la 14%.
- Inflaţia în Turcia a crescut la un nou maxim al ultimilor 20 de ani.
- Inflaţia din ianuarie a fost de 48,7%, fiind deja cea mai mare din ultimele două decenii.
Inflația în Turcia a crescut la un nou maxim al ultimilor 20 de ani, la 54,44% pentru luna februarie, în condiţiile în care lira continuă să sufere, iar preţurile la energie urcă, scrie CNBC.
Advertisment
Preţurile bunurilor de consum au crescut cu 4,81% faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate joi de Institutul de Statistică din Turcia. Indicele preţurilor de producţie a urcat cu 7,22% faţă de luna precedentă, înregistrând o creştere anuală de 105%.
Importurile record de energie din ianuarie au contribuit la creşterea deficitului comercial al Turciei, iar preţurile materiilor prime continuă să crească pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare şi al invaziei ruseşti din Ucraina. Ţiţeiul Brent a crescut cu 53% de la începutul anului. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a prioritizat creditul şi exporturile, susţinând în mod constant – împotriva credinţei economice – că majorarea ratelor agravează de fapt inflaţia în loc să o domolească. Inflația în ianuarie a fost de 48,7%.
Recomandări
Banca centrală a Turciei a redus ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază din septembrie, până la 14%. Lira turcească a pierdut aproximativ 47% din valoarea sa în ultimul an, în urma refuzului lui Erdogan de a majora ratele, în timp ce inflaţia a crescut în mod constant. Turbulenţele monedei i-au afectat puternic pe turci, deoarece valoarea salariilor lor a scăzut, iar costurile de trai au crescut dramatic.
Inflația din ianuarie a fost de 48,7%, fiind deja cea mai mare din ultimele două decenii. La jumătatea lunii februarie, Erdogan a promis să rupă lanţurile ratelor dobânzii şi să reducă inflaţia la o singură cifră. El a pus problemele valutare ale Turciei pe seama instrumentelor financiare străine.
Partenerii noștri