• Bursa de Valori de la București a încetinit creșterea în ședința de luni.
  • Guvernul și BNR trebuie să asigure stabilitatea economică în această tranziție.
  • Fini: Guvernul Ciolacu 2 are nevoie de o creștere economică de 2,5%.

Iohannis a aruncat scena politică în aer după ce și-a dat demisia ieri. Iar mediul de business are nevoie de stabilitate politică și fiscală. Orice turbulență politică trimite o undă de șoc în piețe, bursă și companii.

Chiar dacă este un eveniment politic, cel mai așteptat moment din 2025 pentru mediul de business sunt alegerile prezidențiale din mai.

Cum reacționează economia la vestea demisiei lui Klaus Iohannis?

După ce spre finalul anului trecut a făcut doi pași înapoi, acum mai dă trei pași înapoi. Lumea nu mai are niciun chef să investească, pentru că nu știe ce va fi poimâine. Nimeni nu mai face angajări. Nimeni nu mai face măriri de salarii și toată lumea stă și așteaptă, ceea ce e o situație foarte proastă pentru economia românească.

Recomandări

SUEDIA AJUTĂ UCRAINA
TRUMP VS. ZELE
CUM ARATĂ NOTELE?
BANI DE LA MUSK
RUSIA ATACĂ HARKOV
ȘI-A ÎNVINS IDOLUL

Guvernul Ciolacu 2 are nevoie de o creștere economică de 2,5% ca să reziste bugetul. Întrebarea este: în condițiile în care toată lumea stă și așteaptă, se uită cu interes cum vor evolua lucrurile pe scena politică, de unde vom avea această creștere economică?

În al doilea rând, această situație cu demisia președintelui Iohannis nu ne este tocmai favorabilă. Să nu uităm, România trebuie să se împrumute în acest an, Guvernul să găsească 213 miliarde de lei ca să treacă anul, să acopere deficitul bugetar și să reșaloneze datoriile publice care ajung la scadență.

România este într-o situație destul de complicată în acest moment. Iar ieri, Banca Națională a spus așa: „Cu prudență, ne uităm cu atenție la evoluția lucrurilor. Ne uităm cu atenție și monitorizăm evoluția piețelor financiare”.

În acest moment, noi nu suntem în cea mai fericită situație. Nu suntem într-o criză economică. Sperăm să nu ajungem. Dar suntem așa, la limită.

Citește și