- Klaus Iohannis a declarat luni, după ce Parlamentul a votat începerea procedurii de suspendare, că este un demers inutil, pentru că el nu a încălcat Constituția.
- El a anunțat că își dă demisia și va pleca din funcție miercuri, 12 februarie, „pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză”.
- „Dumnezeu să binecuvânteze România”, a conchis șeful statului.
Klaus Iohannis a anunțat azi că demisionează din funcția de președinte, după ce în Parlament a fost demarată procedura de suspendare a sa din funcție. Asta după ce, dacă ne aducem aminte, pe 6 decembrie a declarat că nu va pleca de la Cotroceni decât după ce va fi ales un nou președinte.
Advertisment
Decizia lui poate supără sau bucură pe alții. Ciolacu susține că nu știa. Coaliția va lua act de demisia din funcție de poimâine. Probabil se va stabili și în Parlament că inițierea suspendării nu are sens în acest moment pentru că miercuri Iohannis va preda mandatul lui Ilie Bolojan.
Ca să ajungă președinte interimar trebuie să renunțe la funcțiile din Partidul Național Liberal. Asta înseamnă că PNL-ul trebuie să își aleagă, să își desemneze un nou președinte interimar. Foarte probabil Cătălin Predoiu, care e destul de bine văzut în Partidul Național Liberal.
Recomandări
Rămâne de văzut cine va gestiona campania lui Crina Antonescu pentru că și-l alesese tot pe Ilie Bolojan ca să-i fie șef de campanie.
Pe cine avantajează demisia lui Iohannis?
Deci fiecare a luat partea plină sau goală a paharului în urma acestei decizii, practic de prelungire, că el nu a rămas președinte pentru două-trei zile. El a rămas și a prelungit ilegal mandatul cu dispensă de la Curtea Constituțională. El avantajează tabăra suveraniștilor pentru că ei au cerut insistent ca Iohannis să plece de la Palatul Cotroceni.
Președintele poate prelungi mandatul doar în condiții de război sau catastrofă, prin legea organică, adică prin votul Parlamentului, ceea ce la noi nu s-a întâmplat, el a făcut un artificiu.
Atunci a devenit o problemă națională. Klaus Iohannis nu are niciun fel de susținere electorală și reprezintă un bagaj greu, o piatră de moară pentru orice partid în țara asta. Și îl avantajează pe Crin Antonescu în primul rând pentru că Partidul Național Liberal, secerat de alegerile prezidențiale, când Ciucă a ieșit pe 5, Ciolacu a ieșit pe 4, secerat de prezidențiale, nu mai avea nicio șansă.
Singura lor șansă era asta, ca președintele PNL să ajungă președinte interimar al României, ceea ce s-a mai discutat anul trecut, când tot așa era o variantă ca Iohannis să demisioneze și Ciucă din poziția de președinte interimar să intre în campania la Cotroceni.
Citește și
- O nouă cursă spațială este în desfășurare. 10.000 de sateliți orbitează acum în jurul Pământului
- Filmul „Mufasa” domină box office-ul nord american cu 671 milioane de dolari. Ce alte filme vezi în februarie
- Vladimir Ionaș, sociolog: „Discuțiile despre prelungirea mandatului președintelui Iohannis au dus la o și mai mare frustrare și dezbinare în societate”
Partenerii noștri