„Spune-mi dacă te-ai vaccinat ca să-ţi spun dacă îţi dau o zi liberă“ este noua metodă prin care companiile încearcă să monitorizeze câţi dintre angajaţi s-au vaccinat împotriva COVID-19, în contextul în care legislaţia românească nu permite angajatorilor să-şi întrebe angajaţii dacă s-au vaccinat sau nu, iar companiile fac planuri de revenire la birou.

În timp ce în Statele Unite companii precum Facebook, Google sau Microsoft le-au impus angajaţilor să se vaccineze dacă vor să se întoarcă la birou, în România angajatorii caută metode mai puţin invazive prin care să îi întrebe pe oameni dacă s-au vaccinat.

Dacă unele companii oferă bonusul unei zile libere pentru cei vaccinaţi, altele au aplicaţii prin care angajaţii îşi rezervă ziua în care merg la birou şi în care sunt întrebaţi dacă s-au vaccinat sau nu.

Recomandări

VA AVEA UE NOI MEMBRI?
UNDE SCHIEZI AZI?
CINE E BABSI ZANGERL?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z INVESTEȘTE ÎN MENTORAT ONLINE

„Cred că ar trebui modificată legea în aşa fel încât angajaţii să poată fi întrebaţi dacă s-au vaccinat sau nu şi să poată dovedi asta, pentru că până la urmă e o problemă de securitate a muncii. Sigur, şi la vaccinaţi există riscul de a da mai departe virusul, dar e mai mic. Cred că, atât în calitate de angajator, dar şi de angajat, am dreptul să ştiu dacă colegii mei sunt vaccinaţi, să mă simt în siguranţă. Noi nu avem încă în aplicaţia pe care am dezvoltat-o pentru rezervarea locurilor la birou întrebarea legată de vaccinare, dar e o idee bună să îi întrebăm asta, iar răspunsul să fie opţional“, a explicat Adrian Dinu, fondatorul Creasoft, companie care produce sisteme de monitorizare şi control de la distanţă.

Specialiştii spun că, din perspectiva relaţiilor de muncă, prin raportare la cadrul legislativ actual, angajatorul nu poate restricţiona sau condiţiona accesul la locul de muncă sau prestarea efectivă a muncii de efectuarea vaccinului.

„Vaccinarea este la noi în ţară încă voluntară şi neobligatorie. Orice demers întreprins de angajator în sens contrar poate îndreptăţi salariaţii la acţiuni în discriminare şi despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin respectivele încălcări ale angajatorului. De altfel, practica a evidenţiat faptul că unii salariaţi sunt destul de vehemenţi împotriva unor astfel de măsuri ale angajatorilor“, a explicat Roxana Abraşu, partener al casei de avocatură NNDKP, coordonator al practicii de dreptul muncii.

„Pe de altă parte, având în vedere cadrul legal actualizat odată cu prelungirea stării de alertă (iulie 2021), angajatorii îşi pot întreba salariaţii dacă s-au vaccinat atât timp cât răspunsul la o astfel de întrebare este voluntar şi nu sunt avute în vedere sancţiuni, de orice fel (tratament diferenţiat, restricţionare acces, aplicarea diferenţiată a drepturilor esenţiale în cadrul unităţii etc.) ca urmare a răspunsului acestora“, a mai spus Roxana Abraşu de la NNDKP.