• Libanul și România se află pe locurile doi și trei în topul investițiilor.
  • Marea Britanie a dominat piața imobiliară cu o pondere de 68% din tranzacțiile realizate.
  • Sectoarele retail și horeca continuă să atragă investitori atât din țară cât și din străinătate.

În 2025, investițiile imobiliare în România au ajuns la 155,8 milioane euro. Marea Britanie conducând cu 68%. Libanul și România urmează pe locurile doi și trei. Investitorii români au achiziționat un centru comercial în Cluj și un hotel pe litoral. Retailul și sectorul hotelier sunt în continuare priorități. Piața imobiliară rămâne dinamică și promițătoare.

O să fie România un punct de interes pentru investitori?

Cristian Păun, analist economic: „Da, pentru că partea de terenuri, de forță de muncă sunt elemente de avantaj comparativ-competitiv cu alte piețe. Dezvoltarea sectorului imobiliar, birouri, spații comerciale, depinde foarte mult de nivelul de dezvoltare al României. Este vorba despre puterea de a atrage industrii noi, investitori noi, și alte companii mari din lume, din Europa.

În ceea ce privește partea de taxare, de avize, România rămâne o piață destul de dificilă. Sunt foarte multe bariere la a obține avize de construcție. De asemenea, infrastructura de acces este foarte importantă, astfel încât atunci când faci astfel de aglomerări de birouri, ele trebuie să fie legate de infrastructură și să nu devină zone de stres pentru cei care merg la muncă sau cei care merg la cumpărături.

Recomandări

PRIMELE IMAGINI CU PAPA
CÂND E ÎNMORMÂNTAT PAPA
CINE TE APĂRĂ
ODESA, ATACATĂ CU DRONE
TRUMP VINE CU PLANU
ZELE CAUTĂ PACEA

Această dezvoltare depinde semnificativ de dezvoltarea economică a României, cea reală, cea care are în vedere sectorul de bine în România și nu neapărat ceea ce vedem în statistici PIB-ul locuitor sau PIB-ul cabinet. Mult din acest PIB are mai puțin legătură cu economia reală. Multe activități se desfășoară online, iar dezvoltarea de birouri depinde foarte mult și de această situație”.

Citește și