• Pentru prima dată, din 1991, capitalul străin adus în România scade.
  • În 2021, capitalul social străin a fost 49,5 mld. euro.
  • România a pierdut, în ultimii 10 ani, 9 miliarde euro din investiții străine.

Investitorii străini furnizează mai puțini bani în România. Este pentru prima dată, din 1991, când capitalul adus de acționari străini în firmele românești scade. Capitalul social al companiilor străine a fost de 49,5 miliarde de euro la finalul anului 2021, cu 100 milioane de euro mai puțin față de anul 2020, potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar.

România a pierdut, în ultimii 10 ani, 9 miliarde euro din investiții străine, adică în ultimii zece ani, valoarea totală a capitalului social străin subscris este cu 9 miliarde de euro mai redusă faţă de zece ani anteriori (2002-2012), o perioadă care a inclus aderarea la NATO, integrarea în UE, dar şi criza financiară din 2008-2009.

Vicepreşedintele Con­siliului In­vestitorilor Străini, Ramona Jurubiţă, spune că „din 2015 asistăm la o maturizare a economiei românești, iar ca să se extindă, afacerile reinvestesc profitul realizat în Romania sau fac împrumuturi directe”. Investițiile se realizează sub alte forme, specifice economiilor dezvoltate și nu celor emergente, iar România a intrat în clubul țărilor dezvoltate. Investitorii străini spun că nu e niciun motiv de îngrijorare.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

 „Interesul investitorilor este în continuare ridicat pentru România“, spun reprezentanţii investitorilor străini. 

Directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, Sebastian Metz, a declarat, pentru Aleph News, că „nu trebuie să ne îngrijorăm”.

„Cu siguranță investitorii germani nu se simt doar în siguranță în România, dar sunt și extrem de încântați de ceea ce e aici în România. Ceea ce pot să spun este că fimele gemane investesc în România, de cele mai multe ori sunt profituri reinvestite, iar asta nu se regăsește în cifrele oficiale pe care le-ați menționat. Așa că din partea mea și a Camerei de Comerț Româno-Germane nu pot vedea niciun fel de reducere a activității în România.”, spune Directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, Sebastian Metz.

În România erau, la finalul anului trecut, aproape 237.000 de companii cu capital străin, cu 5.800 mai multe faţă de 2020, iar primii trei investitori străini sunt Olanda, Austria şi Germania.

Premierul Nicolae Ciucă s-a intâlnit, astăzi, cu investitorii americani și i-a întrebat ce planuri au pentru România. Ciucă a spus că trebuie întărită încrederea investitorilor din afara țării în mediul de afaceri de la noi.