• Sursele geotermale care fac din Japonia un paradis pentru izvoarele termale sunt, de asemenea, folosite pentru a produce o serie de delicatese.
  • În Beppu, un mic oraș de coastă din sud-vestul Japoniei, în Kyushu, abundența de izvoare termale naturale a dat naștere unei specialități locale: „jigoku mushi” sau „aburul iadului”.
  • Sulful prezent în abur conferă mâncării un „umami”, un potențiator de gust considerat esențial în bucătăria japoneză.

Utilizarea resurselor geotermale pentru generarea de electricitate este o perspectivă controversată în Japonia, dar nu există prea multe dezacorduri în ceea ce privește o altă utilizare a acestora: aburul natural pentru gătit. Sursele geotermale care fac din Japonia un paradis pentru izvoarele termale sunt, de asemenea, folosite pentru a produce o serie de delicatese.

Este vorba despre „onsen tamago” – ouăle gătite în apă încălzită în condiții geotermale la aproximativ 65 de grade pentru a obține un gălbenuș relativ ferm și un albuș moale și cremos. Și mai sunt și micile prăjituri rotunde numite „onsen manju”, o gustare populară vândută în cele aproximativ 2 .900 de locații cu izvoare termale din Japonia. Umplute cu pastă de fasole roșie, acestea sunt gătite cu aburul care se ridică din apa onsen.

În Beppu, un mic oraș de coastă din sud-vestul Japoniei, în Kyushu, abundența de izvoare termale naturale a dat naștere unei specialități locale: jigoku mushi” sau „aburul iadului”. Clienții pot cumpăra carne, pește și legume la fața locului, la un onsen, și le pot găti în recipiente conectate direct la aburul emanat de un izvor termal natural din apropiere.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Această metodă de gătit era deja menționată în documentele istorice locale încă de acum 200 de ani”, a declarat pentru AFP Hitoshi Tanaka, președintele Hyotan Onsen – care oferă jigoku mushi” clienților săi. Cu aburi la temperaturi de 100-110 grade Celsius, gătitul nu durează în general mai mult de cinci până la 10 minute, astfel încât mâncarea își păstrează culoarea originală”, explică Tanaka.

Sulful prezent în abur conferă mâncării un umami”, un potențiator de gust considerat esențial în bucătăria japoneză, și conține fier, un oligoelement important pentru sănătate, a adăugat el.

„O savurezi cu ochii, miroși aburul, auzi sunetul sursei izvorului termal: deci apreciezi mâncarea de aici cu tot corpul”. Tehnica mai are un alt beneficiu: nu are nevoie de electricitate sau gaz, într-o perioadă în care Japonia, ca multe alte țări, se confruntă cu creșterea prețurilor la energie.