• Amazon a cumpărat în 2012 Kiva Systems cu 775 milioane USD pentru a robotiza procedurile.
  • Amazon a construit o hală specială pentru testarea roboților industriale.
  • Scopul folosirii roboților este de a livra mai rapid comenzile către clienții din toată lumea.

Companiile care profită cel mai mult după automatizare și inteligență artificială sunt cele de logistică. Amazon a investit peste 700 de milioane de dolari într-o companie de robotică, iar acum putem vedea ce face mai exact această tehnologie. Și nu în ultimul rând, cum produce mai mult profit companiei.

Ce roluri vor fi preluate de roboți?

Putem vorbi despre preluarea acestor roluri, în primul rând, în cazul Amazon, dar și al altor companii care desfășoară activitate de retail online. De exemplu, avem și în România o companie destul de mare, de la care putem comanda, ni se livrează în Easybox sau acasă. Dar, bineînțeles, aceste lucruri necesită destul de multă muncă umană. Toate comenzile trebuie preluate, trebuie prelucrate, obiectele comandate trebuie să ajungă în cutii și, în ultimul rând, trebuie să ajungă foarte repede și la data asumată la clienții respectivi, indiferent unde se află în țară.

În cazul Amazon, lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că ei au operațiuni în Statele Unite și, bineînțeles, în străinătate. Obiectele comandate sunt de ordinul a milioane pe zi, deci este foarte important ca produsele să ajungă în timp util la clienți, ceea ce necesită un volum de muncă extrem de mare. Dar vestea bună pentru Amazon este că aceste lucruri pot fi foarte bine automatizate, cu condiția achiziționării roboților și sistemelor automate necesare.

Recomandări

ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC
ZELE: RUSIA ÎL MINTE PE TRUMP
ROMÂNIA PRODUCE DRONE
CE FACE TRUMP CU TARIFELE?
PAPA NUMEȘTE UN CHINEZ
NEWSOM: TRUMP A MINȚIT

Cât de autonomi sunt acești roboți?

Roboții sunt foarte autonomi și nu putem vorbi, în cazul Amazon cel puțin, de o stare statică, adică despre o situație fixă în acest moment. De ce? Pentru că ei au achiziționat, în 2012, o companie care se numește Kiva Systems — aceștia dezvoltau sisteme de robotică, roboți industriali — iar după ce Amazon a cumpărat această companie, care avea deja peste 700 de mii de roboți, bineînțeles că Amazon a trebuit să perfecționeze acești roboți și să îi adapteze nevoilor proprii.

Cum au făcut acest lucru? Ei bine, au construit o hală uriașă în care construiesc și testează permanent acești roboți, pentru că trebuie să fie nu doar eficienți, ci și să ofere siguranță perfectă lucrătorilor care activează în jurul lor.

Bineînțeles, nu toate activitățile pot fi automatizate. Astfel, Amazon, în această hală uriașă, perfecționează în continuu roboții industriali pentru diverse sarcini. De exemplu, sunt roboți care nu fac altceva decât să ridice paleți uriași, cutii foarte mari — unele dintre ele având chiar greutăți de până la 500 de kilograme.

Apoi sunt alți roboți, fiecare având o denumire proprie: unul este Hercules, altul este Proteus, un al treilea este Sparrow (adică „vrăbioară”) și așa mai departe. Deci fiecare are un nume de cod și o sarcină bine definită, care este permanent perfecționată de către experții Amazon, în număr de câteva sute.

Sunt, așadar, mai multe sute de specialiști care lucrează în această hală doar pentru a perfecționa acești roboți.

Ce impact va avea mișcarea asupra angajaților?

Bineînțeles, peste tot în lume, robotizarea, automatizarea și inteligența artificială nasc foarte multe temeri și griji din partea angajaților: ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă? Vor fi acestea preluate de inteligență artificială? Vor ajunge în stradă? Ei bine, nu tocmai.

Bineînțeles, sunt lucruri care pot fi automatizate, dar este nevoie în permanență de asistență umană. Nu se poate totul automatiza. Procedurile și procesele trebuie urmărite în mod constant, trebuie verificate, trebuie intervenit în caz de avarie și așa mai departe.

Deci, niciodată munca umană, forța de muncă umană, nu va putea fi înlocuită în totalitate de roboți — cel puțin nu în întregime.