• Erdogan l-a devansat pe rivalul său din opoziție, Kemal Kilicdaroglu, cu 49,4% din voturi față de 44,96% pentru Kilicdaroglu.
  • Luni, indicatorii de volatilitate a lirei au scăzut, sugerând că moneda ar putea rămâne stabilă.
  • În votul parlamentar, Alianța Populară, inclusiv AKP-ul lui Erdogan, părea să se îndrepte spre o majoritate.

Lira turcească s-a menținut aproape de minimul ultimelor două luni, obligațiunile suverane în dolari ale Turciei s-au prăbușit, iar costul asigurării expunerii la datoria țării a crescut, în timp ce alegerile prezidențiale păreau să se îndrepte spre un tur de scrutin cu președintele în exercițiu Tayyip Erdogan în frunte, anunță Reuters.

Acțiunile turcești au scăzut, de asemenea, iar principalul indice bancar s-a prăbușit cu peste 9%.
Lira era la 19,66 pentru un dolar la ora 10.34, după ce a ajuns la 19,70 în tranzacțiile anterioare, cel mai slab nivel de la minimul record de 19,80 atins în luna martie a acestui an, în urma cutremurelor. Era pe cale să ajungă la cea mai proastă ședință de tranzacționare de la începutul lunii noiembrie.

Bursa din Istanbul se tranzacționa cu peste 2% mai puțin, după ce o scădere anterioară de 6,38% a declanșat un întrerupător de circuit la nivelul întregii piețe. Erdogan l-a devansat pe rivalul său din opoziție, Kemal Kilicdaroglu, cu 49,4% din voturi față de 44,96% pentru Kilicdaroglu, în condițiile în care 99% din urnele de vot din primul tur de scrutin de duminică au fost numărate, potrivit președintelui Înaltului Consiliu Electoral. Aceasta i-a pus pe cei doi pe drumul cel bun pentru un tur de scrutin la 28 mai, cu Erdogan în frunte.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Aceasta este o dezamăgire majoră pentru investitorii care sperau într-o victorie a candidatului opoziției Kilicdaroglu și în revenirea la politica economică ortodoxă pe care a promis-o”, a declarat Hasnain Malik, șeful departamentului de cercetare pentru acțiuni de la Tellimer. În votul parlamentar, Alianța Populară, inclusiv AKP-ul lui Erdogan, părea să se îndrepte spre o majoritate.

Retragerea lui Ince a dus la creșterea acțiunilor și obligațiunilor

Săptămâna trecută, acțiunile și obligațiunile turcești au crescut atunci când candidatul prezidențial al unei terțe părți, Muharrem Ince, s-a retras din cursă, sporind așteptările privind o victorie a lui Kilicdaroglu.
Richard Briggs, manager senior al fondului Candriam pentru datorii pe piețele emergente, a declarat că rezultatele au fost aproape sigur negative pentru piețe” și că o victorie a lui Erdogan ar putea însemna o continuare a dezechilibrului economic, o politică monetară neortodoxă și eforturi costisitoare de susținere a lirei.

Dacă Turcia continuă să înregistreze deficite mari de cont curent, odată ce aceste fluxuri se opresc sau se inversează, presiunea asupra monedei și economiei ar putea fi severă fără un cadru politic credibil, ceea ce este mai puțin probabil sub actuala administrație”, a declarat Briggs.

JPMorgan prevăzuse că lira ar putea ajunge la 24-25 pentru un dolar, iar calculele Goldman Sachs arătau că piața apreciază că lira se va deprecia cu 50% în următoarele 12 luni. Luni, indicatorii de volatilitate a lirei au scăzut, sugerând că moneda ar putea rămâne stabilă.

Citește și