- Mai multe țări din Europa au adoptat legi care taxează zahărul din alimente
- Polonia și Italia au adoptat legi în acest sens anul acesta
- O asemenea decizie ar aduce la bugetul României 684 milioane de euro
Mai multe țări din Europa au decis taxarea zahărului din alimentație. Polonia și Italia au introdus această măsură la 1 ianuarie 2021. Spania, Franța și Ungaria au și ele legi în acest sens.
Alin Popescu, medic nutriționist: „Organizația Mondială a Sănătății încurajează un consum de maxim 5% din zaharuri adăugate. Nu se iau, evident, în considerare cele din lactate sau din fructe. E foarte important ca noi să fim foarte disciplinați ca orar al meselor. Ronțăiala nu trebuie să existe în viața noastră.“
Pasionații de dulciuri spun că o asemenea taxare a zahărului din alimente nu îi va face să nu mai consume aceste produse. Trebuie să fie o decizie personală.
Ștefania: „Dacă se întâmplă să am poftă de dulce, atunci da, prefer să îmi cumpăr o prăjitură. Stilul de viață sănătos e important. Să plătesc în plus pentru o prăjitură nu e neapărat corect.“
România a propus în 2019 o lege în acest sens pentru a „promova alegerile sănătoase ale consumatorului”. La acea vreme Guvernul promisese că nu va majora taxele, iar criticile în acest sens au stopat implementarea deciziei. Decizia ar putea aduce anual 684 de milioane de euro la bugetul țării.