• Europa își lansează propria constelație de sateliți de comunicare, IRIS2.
  • Este un mijloc pentru asigurarea comunicațiilor ultrasecurizate pentru statele UE.
  • Acest serviciu va servi în primul rând armatelor din țările membre.

În fata rețelei Starlink a lui Elon Musk, Comisia Europeană a dat undă verde lucrărilor industriale pentru a oferi Uniunii Europene propria rețea de internet securizată, numită „IRIS2”. Intenționează astfel să „își sporească autonomia strategică”.

Cum va fi pus in practica acest proiect care trebuie sa fie destul de costisitor?

Prima constelație suverană europeana de comunicații, numită „Iris2” (pentru Reziliență și Infrastructură de interconectare sigură prin satelit) a fost promovată de Thierry Breton, pe atunci comisar european responsabil pentru spațiu, și aprobată la sfârșitul anului 2022. Iris2 ar trebui să vadă lumina zilei până în 2030 și să se alăture constelațiilor de geolocalizare (Galileo) și observarea Pământului (Copernicus) deja gestionate prin Bruxelles.

Uniunea Europeană (UE) și Agenția Spațială Europeană (ESA) au semnat un acord de concesiune pe doisprezece ani pentru înființarea acestui proiect cu Consorțiul SpaceRISE, condus de trei operatori europeni de sateliți, luxemburghezul SES, francezul Eutelsat și spaniolul Hispasat. Această grupare va include și producătorii de sateliți Airbus, Thales Alenia Space și OHB.

Recomandări

VREI UN GUVERN DE PROFESIONIȘTI?
MORE MASCULINE ENERGY
ZELE AVERTIZEAZĂ EUROPA
PARISUL IESE DE PE X
INCENDIILE CONTNUĂ POTOPUL
JESSICA ALBA DIVORȚEAZĂ

Operatorii sunt cei care vor suporta riscul, investind aproximativ 4,1 miliarde de euro într-un proiect public-privat bugetat acum la aproape 10,6 miliarde de euro.

Care este calendarul lansarii pentru aceasta noua constelatie?

În ciuda solicitărilor Germaniei din ultimele luni de a revizui întregul proiect pentru a reduce costurile, Comisia nu a dorit să-l abandoneze. Și din motive întemeiate. „Iris2 va proteja infrastructura noastră critică, va conecta cele mai îndepărtate regiuni ale noastre și va crește autonomia strategică a Europei”, a promis luni Andrius Kubilius, noul comisar european pentru apărare și spațiu.

Concret, operatorii vor negocia acum cu producătorii fabricarea și lansarea celor 292 de sateliți ai viitoarei constelații. Acestia vor fi apoi desfășurate, grație a 13 lansări ale rachetei Ariane 6 eșalonate între 2029 și 2030, pe mai multe orbite, joasă (10 sateliți ultraușori), medie (264 sateliți de 750 de kilograme) și înaltă (18 sateliți de 2 tone).

Era intr-adevar nevoie de o constelatie suplimentara?

Iris2 nu a fost gândit doar ca un nou concurent al Starlink, furnizorul de acces la internet prin satelit pentru compania SpaceX a lui Elon Musk, sau al viitoarei constelații Kuiper a lui Jeff Bezos, șeful Amazon, ci mai ales ca un mijloc pentru asigurarea comunicațiilor ultrasecurizate pentru statele membre UE și, prin urmare, pentru armatele acestora.

Acest tip de serviciu va fi dezvoltat mult mai rapid”, asigură un manager european. Din 2025, Spania, Franța, Grecia, Italia și Luxemburg își vor pune în comun sateliții de comunicații geostaționari pentru a oferi altor state europene acces la aceste servicii. Treptat, acești primi sateliți se vor îmbogăți prin adăugarea lui Iris2.

Citește și