• Cercetătorii au afirmat că temperaturile din regiunile viticole din Marea Britanie ar putea crește cu 1,4°C până în 2040.
  • Studii anterioare au avertizat că schimbările climatice vor crea riscuri necuantificate pentru producătorii de vin din Marea Britanie.
  • În 2021, podgoriile acopereau aproximativ 3.800 de hectare de teren în Marea Britanie.

Potrivit unui nou studiu, Marea Britanie ar putea detrona regiunile producătoare de vinuri Champagne și Burgundia din Franța din cauza efectelor schimbărilor climatice. Studiul Reziliența climatică în sectorul vitivinicol din Marea Britanie a constatat că temperaturile în creștere în următorii ani ar putea face din Marea Britanie un jucător important în producția de vin de calitate.

Analizând proiecțiile climatice, cercetătorii au afirmat că temperaturile din regiunile viticole din Marea Britanie ar putea crește cu 1,4°C până în 2040 – pe lângă creșterea de un grad înregistrată începând cu anii 1980. Clima a ajutat din ce în ce mai mult să egaleze această producție franceză, a adăugat el.

Cercetătorii au observat că cele mai bune regiuni pentru a cultiva struguri Pinot Noir și Chardonnay – două dintre produsele de bază pentru fabricarea șampaniei – se vor muta spre nord, departe de Franța. Vinul roșu liniștit de calitate ar putea deveni chiar posibil datorită proiecțiilor de mediu, au spus ei, numind acest lucru un sfânt graal.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În această țară, nu am fost renumiți pentru producția de vinuri roșii liniștite, dar schimbările climatice oferă o perspectivă în acest sens, a scris profesorul Doring. Studii anterioare au avertizat că schimbările climatice vor crea riscuri necuantificate pentru producătorii de vin din Marea Britanie.

Este probabil ca schimbările climatice să provoace mai multe fenomene extreme și, prin urmare, să amenințe și mai mult stabilitatea producției, au scris aceștia în 2016.

Plantația de viță de vie

Profesorul Dorling a făcut apel la viticultorii britanici să planteze mai multe viță de vie pentru a profita de creșterea temperaturilor prognozată pentru următoarele două decenii. Atunci când plantăm o viță de vie, aceasta are o durată de viață de 20-30 de ani, așa că trebuie să luăm decizia corectă cu privire la ceea ce vom planta, deoarece va fi cu noi pentru o vreme, a spus el.

În 2021, podgoriile acopereau aproximativ 3.800 de hectare de teren în Marea Britanie, potrivit studiului Climate Resilience in the UK Wine Sector. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 400% față de nivelurile din 2004 – anul în care vinul spumant a început să domine producția.

Anul 2018 a fost un an bun, un an record pentru producția de vin din Marea Britanie. O vară atipică, lungă și caldă, lungă și atipică, a făcut ca Marea Britanie să producă pentru prima dată peste 15,6 milioane de sticle. O vară mai caldă și mai puține boli care au afectat vița-de-vie au însemnat mai multe recolte și, ulterior, mai mult vin.

În perioada 2021-2040, studiul preconizează că industria vinicolă britanică va avea recolte la fel de bune ca în 2018 în 60-75% din sezoane, ceea ce va duce la un produs final mult mai consistent. Marea Britanie are mult mai puține terenuri plantate cu viță-de-vie în comparație cu principalele țări producătoare de vin, ceea ce înseamnă că industria tinde spre căutarea calității în detrimentul cantității.