• O nouă tendință în materie de finanțe personale a devenit virală pe TikTok.
  • Denumită „girl math”, această tendință plină de umor îi face pe utilizatori să împartă achizițiile în cele mai mici unități posibile pentru a le justifica.
  • Un critic spune că tendința justifică cheltuielile excesive.

O nouă tendință în materie de finanțe personale, Girl Math, îi determină pe utilizatorii TikTok să recomande noi modalități pline de umor pentru a-și regândi obiceiurile de a cheltui banii – cum ar fi să își imagineze că tot ceea ce este sub 5 dolari este gratuit sau să măsoare costul obiectelor de mare valoare în funcție de costul per uzură, informează Business Insider.

„Girl Math” a apărut prima dată la podcastul neozeelandez Fletch, Vaughan & Hayley. Într-un episod din iulie, care a fost vizualizat de peste 1,6 milioane de ori pe TikTok, gazdele i-au spus cu umor unui apelant că extensiile de păr pentru nuntă, în valoare de 400 de dolari, erau „practic gratuite” din cauza „Girl Math”.

„Avem nevoie de 40.000 de dolari pentru a reface nunta pentru că părul acela pare doar subțire”, i-au spus ei, în timp ce costul extensiilor de păr a fost în realitate de doar 1,40 dolari neozeelandezi pe centimetru de păr sau aproximativ 80 de cenți pe centimetru. Videoclipurile TikTok postate cu hashtag-ul #girlmath au adunat peste 36 de milioane de vizualizări pe platformă începând cu luna iulie.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Umorul utilizatorilor în tendința Girl Math

Într-un alt episod, gazdele podcastului au sfătuit-o în glumă pe o persoană care a sunat să considere că o rochie de 330 de dolari costă doar 110 dolari deoarece plănuia să o poarte de cel puțin trei ori. Un utilizator a comentat în videoclip: „Pentru a adăuga un alt strat: eu și prietena mea facem costuri pe compliment. Cu destule complimente, ținuta se plătește de la sine”.

„Dacă cumpăr ceva, dar apoi îl returnez, am făcut bani”, a spus cu umor Mckennaelianna, utilizator TikTok, într-unul dintre cele mai populare videoclipuri, văzut de peste 11 milioane de ori.

„Cumpără acum, plătește mai târziu”

În plus, dacă nu cumperi pantaloni scurți de 50 de dolari, tocmai ai „câștigat” 50 de dolari, a spus ea. Acum, ești liber să îi cheltuiești în altă parte. „Orice lucru sub 5 dolari pare a fi aproape gratuit. Matematica fetelor”, a glumit Sam James, un alt utilizator, într-un videoclip postat pe 3 august, care a adunat peste 3 milioane de vizualizări.

„Girl math este doar cea mai recentă iterație a faptului că încercăm să raționalizăm comportamente financiare pe care știm că nu ar trebui să le facem”, a declarat planificatorul financiar și psihologul Brad Klontz pentru CNBC într-un raport publicat sâmbătă. Între timp, un raport al Fox Business a comparat această tendință cu cea a finanțării „cumpără acum, plătește mai târziu”, în care cumpărătorii împart articolele de mare valoare în mai multe rate pentru a justifica cheltuielile excesive.

Chiar și așa, „Girl Math” se alătură listei de tendințe emergente în materie de finanțe personale care sunt virale pe TikTok. Aceste tendințe – cum ar fi „Girl Dinner”, „Bougie Broke” și „Lazy Girl Jobs” – oferă utilizatorilor o modalitate veselă de a aprofunda chestiuni legate de bani pe care le simt cu tărie.

Citește și: