• Analistul economic, Irina Chițu, consideră că în momentul de față vorbim de o mare lichiditate în sistemul bancar.
  • Statul profită și se împrumută miliarde de lei de la bănci, în fiecare lună.
  • Ministerul Finanţelor a planificat, în luna aprilie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei.

Cât se mai împrumută Ministerul Finanţelor la bănci? MF ia aproape 2 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni, una de obligaţiuni de stat şi una de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de BNR. Ce spun specialiștii? Analistul economic, Irina Chițu, consideră că în momentul de față vorbim de o mare lichiditate în sistemul bancar, iar statul profită și se împrumută miliarde de lei de la bănci, în fiecare lună.

Ministerul Finanţelor a planificat, în luna aprilie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 780 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

„Ministerul Finanțelor se împrumută atât de pe piețele interne, cât și de pe piețele externe și dacă vorbim de piețele interne, se împrumută intern de la bănci, dar și de la populație. În 2023 s-a împrumutat de la bănci în fiecare lună și continuă și acum. La fel și de la populație, prin acele titluri de stat, care au fost în fiecare lună. Acum, MF a anunțat pentru 2024 un necesar de 181 miliarde de lei împrumuturi. Această sumă este cu 11% mai mică decât cea din 2023”, a spus Irina Chițu, analist economic, la Aleph News.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Suma totală, de 6,78 miliarde de lei, este cu 260 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în martie 2024, de 6,52 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Citește și