• GSP Power este trecută la două proiecte mari din PNRR.
  • Ministrul Ghinea, care a negociat PNRR, nu a putut explica alegerea firmei.
  • Până în acest moment, Ministerul Energiei nu a oferit explicații suplimentare.
  • Romgaz și GSP au împreună un proiect de 320 de milioane de euro pentru o centrală pe gaze.

Nici nu a primit răspuns de la Comisia Europeană, că PNRR-ul nostru stârnește discuții aprinse. O firmă privată e deja trecută în plan, cu finanțări de sute de milioane euro, pentru energie verde.

Îți vorbesc depre GSP Power, o firmă privată. Alături de Romgaz, va dezvolta un proiect de 320 de milioane de euro în Mehedinţi: o centrală pe gaze, un parc solar și o unitate de producţie a hidrogenului. Un alt proiect al celor două firme ar urma să fie implementat în Constanţa, un oraș verde în valoare de 265 de milioane de euro.

Ministrul Ghinea, fără explicație concretă

Cristian Ghinea, minstrul care a negociat cu cei de la Comisia Europeană proiectele, nu știe să explice cum a fost aleasă, fără licitație sau selecție de oferte, această firmă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Cum a fost selectată nu am cum să vă spun pentru că nu știu! Este un proiect propus de Ministerul Energiei. Și nu sunt 600 de milioane euro pentru acea companie, ci vorbim de două proiecte inovatoare ale Romgaz. Chiar nu a fost o decizie a mea de a selecta această firmă! Este vorba de un consorțiu format din Romgaz, Siemens și firma respectivă. O să întreb și eu la Ministerul Energiei exact cum au selectat”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Am întrebat și noi la Energie, dar, cel puțin până acum, nu am primit un răspuns. Firmele mici și mijlocii spun că statul nu face, practic, nimic ca să stimuleze inovarea și să ajute companiile la început de drum să dezvolte energia verde. Așa cum prevede esența PNRR.

Șeful Asociației IMM-urilor: „În această perioadă dificilă ar fi trebuit să avem un program național de Start Up-uri”

Uite ce zice Florin Jianu, președintele Asociației IMM-urilor: „IMM-urile aveau nevoie de redresare în această perioadă, ori nu se regăsește în niciun fel nicio măsură de tip grant care să redreseze întreprinderile mici și mijlocii. În primul rând ar trebui să dea granturi, în al doilea rând, menționează și dânșii în PNRR faptul că fondurile europene la dispoziția României sunt finanțate IMM-urile, dar nu sunt finanțate Start Up-urile. În această perioadă dificilă ar fi trebuit să avem un program național de Start Up-uri. De asemenea, nu vedem reforme majore”.

Ca să primească OK-ul și finanțarea Comisiei Europene, proiectele noastre din PNRR trebuie să atingă 20% digitalizarea și aproape 40% energia verde. Romgaz, Transelectrica și Hidroelectrica, sunt printre companiile mari din energie care sunt trecute cu proiecte la acest capitol.