• 38 de milioane de francezi vor primi fiecare câte 100 de euro.
  • Aceștia câștigă mai puțin de 2.000 de euro lunar.
  • Motivul anunțat de guvernul de la Paris este acela de a ajuta la plata facturilor și a combustibililor.

Guvernul francez a anunțat, vineri, o plată unică de 100 de euro pentru fiecare cetățean al cărui venit net lunar este de 2.000 de euro sau mai puțin, pentru a contribui la contracararea creșterii prețurilor la combustibili și energie, scrie BBC.

„Alocația pentru inflație” va fi acordată automat unui număr de aproximativ 38 de milioane de francezi, inclusiv celor care nu conduc o mașină sau nu merg pe motocicletă.

Aproximativ 13 milioane de pensionari și două treimi dintre studenți se vor număra printre cei care vor primi cei 100 de euro. De asemenea, va merge la aproximativ jumătate dintre toți lucrătorii, deoarece 2.000 de euro reprezintă venitul mediu lunar net.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Primele plăți vor fi efectuate către angajații din mediul de afaceri la sfârșitul lunii decembrie. Funcționarii publici, studenții și pensionarii vor primi banii la începutul anului 2022.

Plata de 100 de euro va fi scutită de taxe, iar premierul Jean Castex a declarat că va costa guvernul 3,8 miliarde de euro. Acest lucru ar fi mult mai puțin decât costul reducerii taxei pe combustibil, a spus el.

Europa se confruntă cu o nemulțumire generalizată după ce prețurile mondiale la energie au crescut vertiginos, în mare parte ca urmare a cererii uriașe din partea întreprinderilor care se recuperează după lunga paralizie provocată de COVID.

Turbulențele de pe piața energiei au avut un efect de antrenare, perturbând lanțurile de aprovizionare și provocând unele penurii de combustibil și alte bunuri de consum.

Președintele Emmanuel Macron se află la șase luni distanță de alegerile prezidențiale, iar creșterea prețurilor la energie amenință să declanșeze un nou val de proteste în masă.

Protestele „vestelor galbene” din 2018 au escaladat de la proteste privind taxa pe combustibil la o mișcare antiguvernamentală mult mai amplă.

Premierul Castex a declarat că plafonarea prețurilor la gazele naturale pentru consumatorii casnici va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2022, deoarece se așteaptă ca prețurile mondiale ale energiei să scadă doar treptat.

Automobiliștii au fost afectați de creșterea prețurilor la carburanți: motorina a ajuns la un nivel record de 1,56 euro pe litru în medie în Franța, iar benzina fără plumb la 1,62 euro pe litru, relatează cotidianul Le Monde.