• Femeile șefe sunt plătite mai puțin decât bărbații, conform Deloitte
  • Cu toate că 37% dintre șefi sunt femei, ele sunt promovate mai greu decât bărbații
  • Concediul de maternitate este motivul diferențelor financiare, potrivit ZF

Ne mândrim cu un procent mare al femeilor în funcții de conducere. Peste 37% dintre șefi sunt femei în România. Dar drumul până acolo e mai greu pentru ele decât pentru ei, spune un studiu Deloitte. Femeile sunt promovate mai rar și primesc mai puțini bani pentru aceeași funcție.

De ce? Concediu de maternitate este văzut ca o piedică în carierele doamnelor, după părerea respondenților. Andreea are un CV complex. Nu de puține ori a fost lider în cariera ei. În prezent este purtător de cuvânt la Romgaz și reprezintă asociații pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin.

„Pentru mine, personal, nu a fost o problemă concediu de materinitate. Nu am stat foarte mult, doar 3 luni, după care am revenit la job. Când eram însărcinată mi-am continuat activitatea până în ultima zi, înainte de a naște. Profesional nu m-a împiedicat, dimpotrivă, m-a motivat mai mult faptul că am devenit mămică. Cariera mea chiar a cunoscut chiar o ascensiune după ce am devenit mămică“, spune Andreea Negru, președinte ADAA,

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

De altfel, Andreea vede și o altă diferență față de bărbați: „Este dovedit ştiinţific faptul că domnii îşi alocă foarte mult timp jobului. Din experienţa cu doamnele care au participat la interviuri de recrutare o întrebare este legată de timpul alocat job-ului. O altă întrebare este posibilitatea de a călători cu job-ul.“

În 2019, în cele mai mari companii listate la bursă din România, funcțiile de CEO, executivi sau poziții de non-executivi erau deținute în proporție de 33,8% de femei, o arată datele Eurostat.