• Doar 4 din 10 români sunt independenți financiar
  • O treime dintre românii cu vârste de +25 ani au datorii egale/mai mari decât activele

Au fost ani la rând în care ți s-a interzis dreptul la proprietate. Ți-au fost puse piedici și ai fost făcut să crezi că e ceva rău. Acum, proprietatea poate fi un activ rar, care protejează în fața inflației.

Un AS în mânecă în perioade de crize, cum e cea de acum. Dar după atâția ani, încă luăm decizii pripite când vine vorba de bani.

Ne supra-îndatorăm la bănci fără să luăm în calcul capacitatea noastră reală de a rambursa acei bani. Iar soluția e chiar la îndemână: educația financiară.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Nu o mai lăsa pe ultimul loc în clasamentul european. Adu-o cu tine acasă, pune-o să stea la masă cu cel mic. E cel mai bun pas pe care îl poți face pentru viitorul vostru.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România: „Educația financiară, aceasta este esențială și noi, cei din generația x, y, z trebuie, din timpul vieții active, să economism și să investim”

Adrian Codîrlașu îți mai spune că undeva la orizontul anilor populația țării va rămâne fără aproape 16 milioane de oameni.

Și nu doar pământul românesc va fi mai gol. Ci și pensiile la bătrânețe.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România: „Contribuțiile curente plătesc pensiile actuale. În momentul în care populația va scădea, taxele din care să se plătească pensiile viitoare vor avea mult de suferit. Când nu vor mai fi bani, se va ajusta probabil punctul de pensie. Pensia publică va reprezenta undeva între 30%-40% din ultimul venit care este insuficient pentru un trai decent”

Investițiile și economisirea sunt un pas în plus. Iar unul dintre instrumentele care te poate ajuta aici e bursa.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România: „Odată ce economia crește, și toate economiile sunt pe un trend de creștere, și companiile care fac parte din ea economie vor crește. Prin urmare și prețul acțiunilor companiilor cotate”