• „Clean label” presupune eliminarea e-urilor din produse.
  • O fabrică din Câmpia Turzii a început procesul de “clean label” din 2015.
  • „Ouăle care au „clean label” expiră într-o săptămână”, spune managerul unei fabrici.

Tot mai mulţi producători de la noi se aliniază trendului internaţional “clean label”. Această etichetă presupune ca alimentele să nu mai conţină conservanţi sau substanţe de sinteză.

O fabrică de produse de panificaţie şi patiserie congelată din Câmpia Turzii a început procesul încă din anul 2015 şi le-a impus tuturor furnizorilor de materie prima să le ofere faine, drojdie sau ouă fără conservanţi aritificiali.

Procesul de curăţare al etichetei a fost o provocare pentru furnizorii de materie prima, aşa că mulţi au renunţat la parteneriat. Şi pentru fabrică din Cluj procesul a fost plin de încercări pentru că a presupus investiţii suplimentare în tehnologie şi în modul de preparare al produselor, astfel încât ele să îşi păstreze în mod natural calitatea şi prospeţimea mai mult timp. Acum poţi cumpără baghete franţuzeşti sau pâine artizanală cu maia naturale, fără conservanţi.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Acest clean label înseamnă automat un termen de expirare mai scurt pentru acele materii prime. Ouăle dacă au conservanţi au un termen de expirare mai lung, de 3 săptămâni, în schimb, ouăle care au clean label expiră în doar 1 săptămâna. Deci, practic dacă nu folosim acele ouă într-o săptămâna, trebuie să le aruncăm. Nu toţi au reuşit să facă pasul spre clean label, nu e uşor, e o chestiune foarte complicată din punct de vedere tehnologic” spune Răzvan Bosomiu, General Manager la o fabrică de panificaţie şi patiserie.

„Baghetele au fost primele produse pe care le-am transformat în clean label, iar mai apoi produsele artizanale. Reţeta este făcută din făină apă şi drojdie, iar acel ameliorator este făcut acum dintr-un cocktail enzymatic. Până la urmă întreg procesul de producţie a trebuit complet ajustat” adaugă Horaţiu Butaş, manager de producţie.