• Banca națională din UK injectează în economie încă 150 de miliarde de lire sterline
  • SUA a sprijinit economia cu 2.300 de miliarde de dolari
  • UE a anunțat un plan de redresare economică de 750 de miliarde de euro
  • În primele luni, România a cheltuit circa 5 miliarde de euro pentru combaterea crizei

Criza generată de coronavirus a dat peste cap economia lumii. Țările au luat măsuri fără precedent pentru a resuscita economia. Previziunile specialiștilor nu sunt tocmai roz, depind de restricțiile luate sau reluate în fiecare țară.

Banca Angliei, de exemplu, se așteaptă la o scădere economică de 2% în trimestru patru, scrie BBC. Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, le-a promis englezilor că o să facă tot ce poate să sprijine economia, pentru că a fost afectată destul de grav. Doar între lunile aprilie și iunie economia Angliei a scăzut cu peste 20%. Este vorba despre cel mai mare declin din Europa.

Experții lor spun că economia britanică s-a prăbușit din cauza faptului că în Anglia măsurile de carantină au fost introduse mai târziu decât în alte țări, dar și pentru că a fost nevoită apoi să le mențină o perioadă mai lungă. Economia și-a mai revenit abia peste vară când restricțiile au fost ridicate. Însă Banca Angliei nu se așteaptă să-și recupereze cifrele dinaintea pandemiei până anul viitor. Chiar ieri guvernatorul bancii a anunțat că mai pompează încă 150 de miliarde de lire sterline ca sprijin.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Doar în primele luni de criză România a cheltuit aproape 5 miliarde de euro pentru măsurile de combatere a pandemiei, adică 2% din produsul intern brut, mult mai puțin decât alte state. Recent, Comisia Europeană a aprobat împrumuturi de 4 miliarde de euro, din pachetul de 80 de miliarde de euro care îi revine Romaniei în următorii 10 ani.

SUA a cheltuit 2.300 de miliarde de dolari în lupta cu criza. Germania a adoptat un pachet total de sprijin de 550 miliarde euro pentru protejarea locurilor de muncă şi sprijinirea companiilor, și asta doar la începutul crizei. Și UE a anunțat un plan de 750 de miliarde de euro pentru redresarea economiei, pe care i-a împărțit statelor membre în funcție de cât au fost de afectate.