- Banca națională din UK injectează în economie încă 150 de miliarde de lire sterline
- SUA a sprijinit economia cu 2.300 de miliarde de dolari
- UE a anunțat un plan de redresare economică de 750 de miliarde de euro
- În primele luni, România a cheltuit circa 5 miliarde de euro pentru combaterea crizei
Criza generată de coronavirus a dat peste cap economia lumii. Țările au luat măsuri fără precedent pentru a resuscita economia. Previziunile specialiștilor nu sunt tocmai roz, depind de restricțiile luate sau reluate în fiecare țară.
Advertisment
Banca Angliei, de exemplu, se așteaptă la o scădere economică de 2% în trimestru patru, scrie BBC. Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, le-a promis englezilor că o să facă tot ce poate să sprijine economia, pentru că a fost afectată destul de grav. Doar între lunile aprilie și iunie economia Angliei a scăzut cu peste 20%. Este vorba despre cel mai mare declin din Europa.
Experții lor spun că economia britanică s-a prăbușit din cauza faptului că în Anglia măsurile de carantină au fost introduse mai târziu decât în alte țări, dar și pentru că a fost nevoită apoi să le mențină o perioadă mai lungă. Economia și-a mai revenit abia peste vară când restricțiile au fost ridicate. Însă Banca Angliei nu se așteaptă să-și recupereze cifrele dinaintea pandemiei până anul viitor. Chiar ieri guvernatorul bancii a anunțat că mai pompează încă 150 de miliarde de lire sterline ca sprijin.
Recomandări
Doar în primele luni de criză România a cheltuit aproape 5 miliarde de euro pentru măsurile de combatere a pandemiei, adică 2% din produsul intern brut, mult mai puțin decât alte state. Recent, Comisia Europeană a aprobat împrumuturi de 4 miliarde de euro, din pachetul de 80 de miliarde de euro care îi revine Romaniei în următorii 10 ani.
SUA a cheltuit 2.300 de miliarde de dolari în lupta cu criza. Germania a adoptat un pachet total de sprijin de 550 miliarde euro pentru protejarea locurilor de muncă şi sprijinirea companiilor, și asta doar la începutul crizei. Și UE a anunțat un plan de 750 de miliarde de euro pentru redresarea economiei, pe care i-a împărțit statelor membre în funcție de cât au fost de afectate.
Partenerii noștri