- Înainte de apariţia pandemiei, cei aproximativ 100.000 de angajaţi ai producătorului suedez de echipamente de telecomunicaţii petreceau în medie o zi pe săptămână lucrând de la distanţă.
- În ciuda progreselor înregistrate cu vaccinările, aproximativ 85% din forţa de muncă de la Ericsson la nivel global lucrează încă de acasă.
- După ce a efectuat sondaje în rândul angajaţilor săi, compania a conchis că va oferi personalului flexibilitatea de a lucra de la distanţă până la jumătate din orele de lucru.
Pandemia schimbă definitiv perspectivele de lucru ale marilor companii: Ericsson plănuieşte ca jumătate din cei 100.000 de angajaţi să lucreze permanent de acasă.
Ericsson, unul dintre cei mai mari angajatori din Suedia, reproiectează şi reduce spaţiul de birou în cele 400 de sedii ale sale, în încercarea de a-şi muta jumătate din forţa de muncă către lucrul la distanţă, scrie Bloomberg, citat de ZF.
„A devenit foarte clar în primăvara lui 2020 că nu ne vom întoarce niciodată la vechiul mod de lucru”, a declarat Peter Laurin, şeful Serviciilor gestionate la Ericsson. „Considerăm că este mult mai eficient lucrul de acasă. Pe termen lung, urmărim un model hibrid: 50% la birou, 50% la distanţă.”
Înainte de apariţia pandemiei, cei aproximativ 100.000 de angajaţi ai producătorului suedez de echipamente de telecomunicaţii petreceau în medie o zi pe săptămână lucrând de la distanţă. În ciuda progreselor înregistrate cu vaccinările, aproximativ 85% din forţa de muncă de la Ericsson la nivel global lucrează încă de acasă.
După ce a efectuat sondaje în rândul angajaţilor săi, compania a conchis că va oferi personalului flexibilitatea de a lucra de la distanţă până la jumătate din orele de lucru.
Când restricţiile vor fi complet ridicate, angajaţii a căror prezenţă în birou nu este „critică pentru afaceri” vor putea decide împreună cu managerii lor dacă vor să lucreze acasă, în deplasare sau, de exemplu, dintr-o cafenea.
Oficialii au avertizat despre potenţialele riscuri asupra carierelor dacă lucrătorii nu sunt dispuşi să lucreze la birou. Catherine Mann de la Banca Angliei a declarat recent că modelul hibrid de muncă ar putea lărgi diferenţa de gen prin deschiderea a „două căi” – după ce pandemia a lăsat mai multe femei acasă din cauza problemelor de îngrijire a copiilor.
Laurin a spus că nu ar trebui să existe riscuri în carieră asociate cu neprezentarea pe deplin la birou. Menţinerea flexibilităţii a devenit, de asemenea, esenţială pentru a păstra cei mai buni angajaţi şi pentru a atrage noi talente.
„Depinde de fiecare manager să analizeze cea mai bună metodă de lucru cu angajaţii”, a spus Laurin, potrivit sursei citate.
Noua viziune hibridă a companiei este văzută în interior ca un experiment şi un punct de pleacare. Ericsson plănuieşte să reproiecteze toate cele 400 de birouri ale sale la nivel global în următorii cinci ani.
Deşi Laurin a spus că planul actual „cu siguranţă nu este de a reduce spaţiul alocat birourilor”, el a recunoscut că o anumită reducere a personalului ar putea fi inevitabilă. Ericsson îşi propune să reducă spaţiul dedicat birourilor şi cabinelor de la 60% la 20% şi să exitindă zonele sociale şi de lucru în comun.