Piaţa imobiliară din România: predicţii pentru 2020. Dezvoltatorii vor să livreze 29.000 de apartamente

Sursa: Mediafax Foto

Piața imobiliară din România este într-o continuă creștere. Apartamentele s-au scumpit considerabil pe parcursul anului trecut, iar specialiștii din imobiliare spun că și în 2020 vom observa acest lucru.  În acest moment Clujul este orașul din România care are cele mai scumpe locuințe din țară, urmat de București, Timișoara și Iași. În orașul de pe Someș, prețul pe metrul pătrat a ajuns în medie la 1.700 de euro.

Legea simplă a cererii și a ofertei, dar și creșterea salariilor, au făcut ca în ultimele luni prețul locuințelor din marile orașe ale țării să explodeze. Așa se face că în Cluj de la 1.450 de euro pe metrul pătrat, cumpărătorii au ajuns să plătească în medie și 1.700 de euro, în timp ce în Capitala prețul mediu a ajuns în doar câteva luni la 1.413 euro de la 1.382.  O creștere a prețurilor s-a înregistrat și în Timișoara unde metrul patrat într-un bloc nou, costă acum 1.390 de euro, în loc de 1.250 cât era la începutul anului trecut. Pe de altă parte cele mai ieftine locuințe sunt în Iași, unde prețurile apartamentelor noi au crescut doar cu 1,1%. Aici metrul pătrat costă doar 1.107 euro.

România nu are reprezentanți la Forumul de la Davos. Explicația lui Ludovic Orban: Am aflat târziu

Premierul Ludovic Orban a explicat, marți, pentru MEDIAFAX, că România nu are reprezentanți la Forumul Economic de la Davos, fiindcă invitațiile au fost trimise înainte de preluarea guvernării de către PNL. El a zis că „am aflat târziu și nu am putut parcurge procedurile”.

Read more

Vlad Buzoianu, dezvoltator imobiliar: “Din august la noi au crescut gradual dacă media era undeva la 1450 de euro metrul pătrat atunci, acum suntem undeva spre 1700 și credem că dacă lucrurile vor ține tot așa, va crește. Faptul că dobânzile bancare nu te încurajează să ii ții banii pe care îi ai, ci să îi investești este un impuls pentru piață și este motivul pentru care mulți oameni cumpără ca să fie banii investiți și să genereze valoare. Chiria întotdeauna va fi mai mare decât dobânda pe care o încasează ei pentru suma respectivă de bani, iar banii investiți nu sunt pierduți văzând cât costă activele în Cluj. Am vândut în ultimele trei luni 70 și mai avem 18 apartamente. O categorie mare sunt investitorii care au bani lichizi și pot să genereze mai mulți bani cu ei, iar cealaltă categorie sunt tinerii proaspeți căsătoriți, tinerii profesioniști din noile industrii. Acestea sunt cele două categorii de cumpărători.”

Specialiștii din imobiliare cred însă că și în 2020 prețurile vor mai crește, dar se tem să nu depășească ritmul normal al econimiei.

Adrian Vasiu, agent imobiliar: “Vor crește prețul apartamentelor din Cluj în 2020. Îmi doresc să crească nu mai mult decât veniturile populației și nu mai mult decât ritmul normal al economiei, să nu ajungem într-o zonă de bulă.  În continuare Clujul este cel mai scump oraș din România. Acest lucru este datorat cererii foarte mari care există în Cluj, mai mare decât în București.”

Pe de altă parte economiștii spun că fenomenul nu este unul negativ, ci din contră unul pozitiv care nu seamănă deloc cu ce am trăit înainte de criza din 2008.

Liviu Deceanu, economist: “Tendința de creștere a prețurilor în zona imobiliară este una marcantă, si poate aminti unora de momentul de dinainte de criza din 2008-2009 însă pentru economiști lucrurile sunt relativ clare. Este vorba de o lege simplă, legea cererii și a ofertei. Atunci când există presiuni mari din partea cererii, prețul crește pentru orice produs. Ori în zona imobiliară atât în țară cât mai ales în zona Clujului presiunea din partea cererii este una ridicată. De asemenea evoluțiile econimice, conjunctura econimică pozitivă din ultima perioadă, tradusă în creșteri salariale, creșteri de venituri, în creditare mai facilă, face de asemenea ca prețul să crească. Putem spune că fenomenul nu este unul negativ, este unul pozitiv în general. De asemenea comparând cu fenomenul de dinainte de 2008, constatăm că dinamica sau ritmul de creștere al salariilor este mai ridicat în acest moment față de atunci în comparație cu ritmul de creștere al prețurilor. Din acest punct de vedere accesul la piața imobiliară este unul mai facil ca acum 10-12 ani.”

Anul acesta dezvoltatorii imobiliari din marile orașe ale țării au în plan să livreze în total peste 29.000 de apartamente.