• Locuințele noi sunt la mare căutare
  • Clienții optează mai degrabă pentru o casă
  • S-a promulgat scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru imobile de maxim 120 mp și 140.000 de euro
  • Cererea pentru case se bazează strict pe necesitate, nu pe dorință

Pandemia ne-a făcut să stăm acasă. Iar asta înseamnă că locuința a devenit acum casă și birou. Drept urmare am început să ne dorim din ce în ce mai mult spațiu.

Astfel, cererile de case au crescut semnificativ în această perioadă. Alexandru Rădulescu, partener la o firmă de consultanță în domeniul financiar bancar, prezintă prețurile estimative pentru București.

Alexandru Rădulescu, manager partner SVN Credit România: „Suntem undeva la un nivel de 470.000 lei valoarea imobilului în 2019 și anul acesta undeva la 482.000 lei. Casele sunt un picuț mai scumpe și în mare parte datorită inflației, adică vorbim de niște creșteri nesemnificative, între 2 și 3,5%. Cererea a scăzut din punct de vedere a dorinței și se bazează strict pe necesitate.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

O nouă locuință și-a căutat și Andreea Chiriac. Ea spune că a găsit multe oferte. Unele bune, altele mai puțin bune.

Andreea Chiriac, clientă: „Oferte de achiziții sunt destul de multe, fiecare are câte avantaje îți oferă dezvoltatorul, indiferent de zona în care cauți o să găsești destule oferte, atât mai bune, cât și mai proaste. În momentul de față dorim să facem tranziția aceasta, de la o lucuință mai mică la o locuință mai mare, întradevăr, apartament cu 3 camere.”

Adrian Vasiu, agent imobiliar este conștient de schimbările cu care a venit anul 2020. El spune că un factor principal care îi face pe mulți să caute o nouă locuință este școala online. De aici și nevoia de cât mai mult spațiu.

Adrian Vasiu, agent imobiliar: „De la o locuință mică, apartament, simt oamenii nevoia să treacă la un apartament cu curte, la un duplex, la un triplex sau la o casă individuală, în funcție de bugetul pe care îl are fiecare.”

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, vânzările de imobile au crescut cu aproximativ 15%.

Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit România: „Media de piață actuală este cea mai mică din ultimii 10 ani încoace. Ceea ce e un lucru bun din punct de vedere a ratelor persoanelor care doresc să achiziționeze un imobil. S-a promulgat legea privind scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru imobile ce nu pot depăși 120 de metri pătrați și nu pot valora mai mult de 140.000 euro.”

În Iași, anul acesta se găsește un cumpărător pentru o locuință în medie în 45 de zile, față de 55, cum se estima anul trecut. În București și în Cluj Napoca, perioada medie de vânzare a crescut. Bucureștiul a ajuns de la 74 de zile la 94, iar Clujul la 70 de la puțin peste 30 de zile.