- El Salvador a devenit, marți, prima țară care a adoptat moneda virtuală Bitcoin ca mijloc legal de plată.
- Oficialii speră că vor reduce costurile comisioanelor ce valorează miliarde de dolari, bani ce ajung în afara granițelor țării.
- Criticii măsurii spun, însă, că decizia poate alimenta spălarea banilor.
El Salvador a devenit, marți, prima țară care a adoptat moneda virtuală Bitcoin ca mijloc legal de plată, scrie Reuters. Oficialii speră că vor reduce costurile comisioanelor ce valorează miliarde de dolari, bani ce ajung în afara granițelor țării. Criticii măsurii spun, însă, că decizia poate alimenta spălarea banilor.
Advertisment
Planul președintelui Nayib Bukele este ca oamenii să facă economii de 400 de milioane de dolari cheltuiți anual pe comisioane, bani care ajung, în cea mai mare pondere, în Statele Unite.
Numai anul trecut, remitențele El Salvador s-au ridicat la aproape 6 miliarde de dolari, ce se traduce prin 23% din produsul său intern brut, unul dintre cele mai mari rapoarte din lume.
Recomandări
Sondajele arată că cetățenii din El Salvador sunt sceptici cu privire la utilizarea bitcoinului și sunt atenți la volatilitatea criptomonedei, despre care criticii spun că ar putea genera probleme de reglementare și financiare pentru instituțiile financiare. Cu toate acestea, unii locuitori sunt optimisti.
„Va fi benefic. Avem familie în Statele Unite și ei pot trimite bani fără costuri, în timp ce băncile percep comisioane pentru transferurile din Statele Unite către El Salvador”, a declarat Reina Isabel Aguilar, proprietară a unui magazin în El Plaja Zonte.
În perioada anterioară lansării, guvernul a instalat deja bancomate, care vor permite convertirea criptomonedei în dolari și retragerea fără comision.
Analist economic: Este o nouă formulă de paradis fiscal digital
Adrian Mitroi, analist economic si profesor al Academiei de Studii Economice, a comentat subiectul la Aleph News.
„Bitcoin este extrem de volatil. El Salvador are un credit la FMI. Nu este o decizie de business, ci de politician. E foarte riscant să faci o astfel de mutare, când 70% din populație nu are acces la internet, iar această monedă asta implică”, a spus analistul, la emisiunea ȘTIU.
Ceea ce este popular nu este neapărat profitabil, explică profesorul de Economie.
„Este o nouă formulă de paradis fiscal digital. Ei vor ca pentru toate remiterile de cash din America să nu fie comisionate. Asta e fake news. Nu se poate așa ceva”, a mai spus Adrian Mitroi.
Partenerii noștri