• Un senator a propus un proiect de lege prin care guvernul va putea să cumpere și să vândă producția de cocaină a țării.
  • Cumpărarea întregii recolte este mai avantajoasă. Programele de eradicare a coca costă în fiecare an 1 miliard de dolari, iar cumpărarea recoltei ar costa anual doar 680 milioane dolari.
  • Proiectul ar conduce la integrarea în legalitate a 200.000 de familii care sunt implicate în Columbia în cultivarea plantei.
  • Alt scop al noii politici ar fi reducerea distribuirii cocainei de către grupurile de crimă organizată și întreruperea legăturii dintre consumatori și aceste grupuri.

Într-un interviu acordat agenției de presă VICE World News, senatorul columbian Iván Marulanda prezintă proiectul său de lege privind legalizarea cocainei.

Proiectul de lege propune ca statul să cumpere întreaga recoltă de coca a Columbiei. Se dorește astfel crearea unei industrii legale, care să distribuie cocaină utilizatorilor în scopul ameliorării durerii, și nu pentru consum recreativ.

Se speră, de asemenea că această schimbare va duce, ca și în Bolivia, la integrarea a sute de mii de fermieri ilegali de coca într-o industrie legală, autohtonă. În Columbia există 200.000 de familii de fermieri care depind de cultivarea de coca.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Programele de eradicare a coca în fiecare an costă 1 miliard de dolari. Cumpărarea întregii recolte de coca ar costa anual 680 milioane dolari. Costă mai puțin să cumperi recolta decât să o distrugi.

Exploatarea plantei în producția industrială și protejarea mediului

Prin această intervenție din partea guvernului, ar avea loc două schimbări fundamentale. În primul rând, 200.000 de familii ar fi aduse într-o sferă juridică în care nu ar mai fi „persecutate” de stat. De obicei, fugind de autorități, aceste familii de fermieri ajung să se mute, să defrișeze noi zone și să planteze coca din nou. În al doilea rând, se estimează că din cele 300.000 de hectare de pădure care se distrug în Columbia în fiecare an, familiile producătoare de coca sunt responsabile pentru 25% din defrișări.

Studiile arată că frunza de coca are o cantitate semnificativă de calciu și proprietăți nutriționale. Există deci oportunități de exploatare a plantei în producția industrială. Poate fi folosită, de asemenea, și în producerea de îngrășăminte.

Statul ar putea furniza materii prime industriilor artizanale – în principal de origine indigenă – care ar produce alimente, făină de copt, medicamente și băuturi, precum ceaiul. Aceste industrii tradiționale din Columbia nu au avut șansa de a se dezvolta pentru că materia primă este stigmatizată și persecutată de autoritățile judiciare. Grupurile indigene au o relație puternică cu această plantă că au cultivat-o de sute de ani.

Cocaina ar putea fi folosită în cercetarea medicală

Alt lucru pe care statul l-ar face ar fi să producă cocaină, pe care ar furniza-o utilizatorilor. De asemenea, ar furniza coca și cocaină în formă pură grupurilor de cercetare din întreaga lume care ar putea să o folosească la studii pentru analgezice. Până acum nu a fost ușor acest lucru pentru că aceste grupuri de cercetare nu pot obține cu ușurință cocaină.

Reducerea distribuirii cocainei de către grupurile de crimă organizată

În Columbia, consumul personal de cocaină este legal grație unei hotărâri judecătorești care recunoaște consumul personal ca un drept al omului. În schimb, consumatorii sunt în contact cu grupuri de crimă organizată, care le furnizează o cocaină de proastă calitate, care deseori este amestecată cu substanțe nereglementate. Cocaina este distribuită pretutindeni: în școli, în universități, în parcuri și în baruri.

Această politică ar reduce distribuirea cocainei de către grupurile de crimă organizată și ar întrerupe legătura dintre consumatori și aceste grupuri. Statul columbian ar distribui-o utilizatorilor în cadrul unui program de sănătate publică, prin intermediul medicilor care ar evalua dacă o persoană este aptă să primească cocaină pentru combaterea durerii. Un alt lucru important este că mai puțin de 10% dintre consumatorii de cocaină sunt dependenți.

Războiul împotriva drogurilor din Columbia datează din anii `80. Astăzi Columbia exportă 90% din cocaina din întreaga lume. Aproximativ 1.500 de tone de cocaină ies din țară în fiecare an. Și aproximativ 200.000 de hectare de teren sunt cultivate cu coca. „Suntem inundați de cocaină, de morți si de violentă. Am pierdut suveranitatea asupra teritoriului columbian în fața stăpânirii mafiilor criminale organizate”, spune Marulanda. Obiectivul cel mai important al proiectului este salvarea de vieți umane, spune senatorul.

„Cu toate acestea”, a adăugat acesta, „în 40 de ani, nu am avut o conversație reală, onestă despre această politică și despre rezultatele ei. Este o politică care a fost susținută de comunitatea internațională și în primul rând, de Statele Unite”. Ceva ce nu a funcționat în 40 de ani este ceva ce nu va funcționa nici de acum încolo”.

Obstacole și amenințări la adresa proiectului de lege

Primul mare obstacol este deschiderea acestei discuții în rândul opiniei publice, spune Marulanda. „Acesta a fost până acum un tabu uriaș”.

Multe partide care dețin puterea au câștigat-o prin stindardul războiului împotriva drogurilor, în primul rând partidul de guvernământ Centro Democratico, partidul conservator, Cambio Radical.

La viitoarele alegeri prezidențiale din 2022, sper ca pretendenții la funcție să fie întrebați de public: «Ce părere aveți despre legalizarea cocainei?». Pentru că asta nu s-a mai întâmplat în Columbia”, spune senatorul.