• Agenția UE pentru droguri spune că rețelele criminale și-au adaptat rapid operațiunile în urma restricțiilor anti-Covid. Consumatorii și dealerii au început să utilizeze piețele online de pe site-uri de darknet, platformele de socializare și serviciile de livrare a coletelor la domiciliu, potrivit Financial Times.
  • La problema aprovizionării abundente cu droguri se adaugă acum modelele inovatoare de distribuție a drogurilor și impactul economic al pandemiei asupra comunităților vulnerabile.

Ca urmare a implementării regulilor de distanțare socială în vederea combaterii virusului Covid-19, grupurile de criminalitate organizată apelează la serviciile de livrare la domiciliu, la rețelele dark web și la platformele de socializare ca alternative la traficul de droguri pe stradă, a declarat marți agenția UE pentru droguri. Pandemia a dus, de asemenea, la o reducere a consumului de droguri utilizate în mod obișnuit, precum cocaina și MDMA (ecstasy) și la o creștere a consumului de canabis și a unor noi forme de benzodiazepine (depresive cu efect tranchilizant), se afirmă în raportul de anul acesta al Centrului european de monitorizare a drogurilor și a dependenței de droguri.

Alexis Goosdeel, directorul agenției cu sediul la Lisabona s-a declarat îngrijorat de faptul că repercusiunile economice ale crizei generate de coronavirus i-ar putea face pe unii oameni mai vulnerabili la problema drogurilor și la implicarea pe piața drogurilor, „punând o presiune și mai mare asupra serviciilor noastre” deja foarte solicitate.

Avertismentul său cu privire la potențialele „noi amenințări” apărute în perioada pandemiei apare după ce agenția a raportat confiscări record de cocaină și heroină în Europa.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Grupurile de criminalitate organizată și-au adaptat rapid operațiunile pe măsură ce blocajele s-au răspândit.  „După ce tranzacțiile stradale au fost afectate de restricțiile de circulație, consumatorii și dealerii au utilizat piețele online de pe site-uri de darknet, platformele de socializare și serviciile de livrare a coletelor la domiciliu”, se spune în raport. Multe site-uri darknet oferă anonimat pentru tranzacționările ilegale.

Centrul a declarat că transportul de droguri pe cale aeriană, prin intermediul zborurilor de pasageri, a scăzut, dar traficul maritim a continuat la niveluri pre-pandemice. Producția de droguri sintetice și cultivarea canabisului în Europa nu par să fie afectate. De asemenea, raportul semnalează faptul că rășina și planta de canabis conțin acum aproximativ de două ori mai mult tetrahidrocanabinol (THC) – componenta psihoactivă, decât acum un deceniu.

Raportul a avertizat că supradozele de droguri sunt din ce în ce mai frecvente în grupele de vârstă mai înaintate, supradozajele în grupa de vârstă de peste 50 de ani crescând în Europa cu 75% între 2012 și 2018. În raport se mai precizează și că decesele prin supradozaj cu opioide pot fi prevenite prin administrarea în timp util a medicamentului naloxonă (sau nyxoid).