- Asociația Fruleg-Ro solicită despăgubiri autorităților pentru pierderile cauzate de gerul sever.
- Organizațiile de producători agricoli afectează mii de hectare de livezi și culturi legumicole.
- Două episoade severe de ger au compromis grav culturile horticole din România.
- România are livezi pe peste 140.000 de hectare și câmpuri de legume pe 93.000 de hectare.
Asociaţia Grupurilor şi Organizaţiilor de Producători Agricoli „Fruleg-Ro”, care reuneşte cele mai mari 50 de organizaţii şi cooperative de producători de fructe şi legume din România, cere despăgubiri autorităţilor după ce gerul de săptămâna trecută a activat sectorul în care activează şi i-a lăsat fără producţii în acest an, scrie ZF.
Advertisment
Sectorul horticol în unele zone este distrus
România are livezi pe rod pe o suprafaţă de peste 140.000 de hectare, aproape cât suprafaţa întregului judeţ Ilfov, şi cultivă în câmp legume pe 93.000 de hectare, cât 60% din judeţul Ilfov, ceea ce arată că aceste sectoare au o aprentă mare. Producţia anuală de fructe e de 1,4 milioane de tone şi de legume e de 2,3 milioane de tone.
„Două episoade severe de ger – unul în ultima decadă a lunii februarie şi altul în perioada 6–11 aprilie – au compromis grav culturile horticole. Aceste evenimente meteorologice extreme au afectat în totalitate mii de hectare de livezi şi culturi legumicole din întreaga ţară. Practic, întreaga ramură horticolă, care are o pondere importantă în economie şi în viaţa socială, este aproape în totalitate compromisă. Episoade similare s-au mai înregistrat pe teritoriul României, însă au avut un caracter izolat sau, chiar dacă au fost generalizate, nu au avut aceeaşi durată şi intensitate”, a spus Lucian Florea, preşedintele Fruleg-Ro.
Recomandări
„Cataclismul meteorologic despre care cerem autorităţilor publice să ia act, prin măsuri economico-financiare de susţinere, este fără precedent în istoria post-revoluţionară a României, prin întindere, magnitudine şi impact socio-economic. Este prima dată când atât de multe specii, din întreaga ţară, sunt afectate simultan”, a mai spus Florea.
Fermierii cer ajutor la Guvernul României, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi către Administraţia Prezidenţială, în contextul unei crize agricole cu impact direct, major şi de durată asupra securităţii alimentare şi economice a României. Ei susţin că în anii trecuţi, în ciuda rapoartelor de calamitate din anumite judeţe, autorităţile i-au ignorat.
Astfel, consideră că e nevoie de implicare în mod direct şi imediat, pentru că lipsa sprijinului din partea autorităţilor va duce la o serie de falimente în sectorul pomicol şi la o rată crescută a şomajului, ca urmare a disponibilizării lucrătorilor care activează în această ramură a agriculturii.
O criză fără precedent
„O livadă abandonată, căreia nu i se aplică lucrările specifice de conservare, are şanse minime de recuperare, chiar şi într-un context meteorologic ulterior favorabil. Abandonul este cel mai indezirabil rezultat, atât pentru producători şi muncitori, cât şi pentru autorităţile statului. Efectele abandonului unei livezi, chiar şi pentru un singur an, sunt ireversibile”, au spus reprezentanţii Fruleg-Ro.
Ei susţin că livada necesită lucrări şi tratamente pe tot parcursul anului, indiferent de cantitatea de fructe produsă. Necesitatea acestor lucrări, în contextul actual, pune o presiune enormă asupra producătorilor, care deja au investiţii în curs de derulare.
În plus, spun că vor creşte importurile, în contextul în care România deja are deficit cu fructele şi legumele. Un sfert din legumele consumate în România şi 40% din fructe vin acum din import. Cele mai multe legume vin din Turcia şi Polonia, iar cele mai multe fructe din Grecia, Germania şi Turcia. În 2023, România a importat 915.000 tone de fructi în valoare de 940 de milioane de euro, ambele cifre fiind duble faţă de acum zece ani, în valoare de 1,7 miliarde de euro, potrivit datelor INS.
„Este evident că producţia autohtonă de fructe va atinge în acest an un minim istoric, forţând procesatorii să se orienteze spre pieţe concurente la costuri mult mai ridicate. Deficitul comercial al României va fi afectat negativ, probabil în favoarea unor pieţe non-UE. În absenţa unui sprijin consistent, această situaţie riscă să se perpetueze şi în anii următori, din cauza lipsei intervenţiilor pentru conservarea livezilor. Efectul de „bulgăre de zăpadă” riscă să afecteze şi alţi întreprinzători români, de la procesatori şi comercianţi, până la operatori logistici şi furnizori de inputuri agricole”, a spus Lucian Florea.
Fermierii români ceară intervenție
Astfel, ei cred că sprijinul din partea autorităţilor e necesar şi există precedente în Uniunea Europeană. În Polonia, Cehia, Austria şi Portugalia, s-au acordat ajutoare în valoare de 77 de milioane de euro. Mai mult, în perioada 2023–2027, Uniunea Europeană alocă anual 450 de milioane de euro pentru o rezervă agricolă destinată gestionării crizelor. În 2024–2025, Comisia Europeană a activat acest mecanism pentru a oferi asistenţă financiară statelor afectate de fenomene extreme, precum îngheţul târziu. Polonia, Letonia, Ungaria şi Portugalia au beneficiat deja de astfel de fonduri.
Membrii Fruleg-Ro cer despăgubirea producătorilor afectaţi, proporţional cu pierderile reale; acces facilitat la credite cu dobândă subvenţionată şi garanţii de stat; măsuri fiscale adaptate situaţiei de calamitate – inclusiv amânări sau scutiri; aplicarea Legii 170/2023 privind ajutorul de stat promis pentru producătorii de fructe, legume şi cartofi; introducerea asigurărilor parametrice, după modelul european şi accesarea urgentă a fondurilor europene din rezerva agricolă a UE.
„Măsurile propuse vizează conservarea unui sector-cheie al economiei naţionale. Solicităm tratament egal cu cel acordat colegilor noştri din alte state UE. Dorim condiţii egale pe o piaţă unică, drepturi şi obligaţii egale pentru producătorii de fructe din Uniunea Europeană, indiferent că produc în Polonia, Austria, Portugalia, Cehia sau România”, a mai spus Lucian Florea.
Citește și
- Delegația bipartizană a SUA s-a întâlnit cu Guvernul României. Când se vor rezolva problemele cu Administrația Trump
- Zelenski solicită prelungirea legii marțiale și a mobilizării generale în Ucraina până în luna august
- Coreea de Nord este principalul furnizor de proiectile pentru trupele Rusiei din Ucraina, arată o nouă investigație