• Românii dețin 10% din companie
  • Petrom dă dividende, adică împarte anual o parte din profit cu acționarii
  • Stolojan: Randamentul este de peste 7%. Este mult mai mare decât ce oferă băncile

Banii de pensie ai românilor sunt al treilea mare acționar al Petrom, companie vândută de România austriecilor de la OMV. ZF scrie că avem 10,8% din companie. Întrebarea e de ce sunt banii noștri investiți într-o companie al cărei profit a scăzut anul trecut cu 64% față de 2019?

Grijă față de mediu, resursele regenerabile, energia verde, și în ultimul an pandemia- fac că toți marii jucători din piață mondială să aibă scăderi ale valorii acțiunii pe bursele mondiale față de acum 5 ani.

Chevron, Exxon, British Petroleum, Shell, companii multinaționale, giganți ai industriei petroliere, au, toate, acțiuni în scădere, valorau mai mult în 2016 față de acum.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Petrom, compania din care românii au peste 10% din acțiuni, a anunțat joi că profitul în 2020 a fost cu 64% mai mic decît în 2019. Petrom da dividende adică împarte anual o parte din profit cu acționarii.

Legea le dă voie fondurilor de pensie să investească în burse externe până la 30% din fonduri dar doar în Europa.

Circa 90% din acest portofoliu de acțiuni este investit în România, deci pe Bursa de Valori București. Fondurile de pensie pilon II au voie să investească doar în spațiul economic european. Abordarea, atât a noastră, cât și a tuturor fondurilor de pensii este una pe termen lung. În primul rând, sigur, sunt urmărite randamentele”, a spus Andreea Pipernea, CEO NN Pensii.

Invitat în emisiunea ȘTIU de joi seara, fostul premier Theodor Stolojan a spus că „în 2020 a scăzut foarte mult volumul profitului, în cazul Tarom”.

Dividentul va fi la aceeași mărime ca în 2019, anume 0,031 lei. Astăzi, prețul unei acțiuni la Petrom este 0,40 lei, deci 40 de bani. Dacă faceți randamentul dividentului și împărțiți 0, 031 la 0,40, vă iese un randament de peste 7%. Este mult mai mare decât ce oferă băncile, dobândă la depozit, undeva la 2% în prezent. Sigur că îți asumi un risc”, a spus Stolojan, la Aleph News.

Investiții în titluri uriașe, precum Apple, Google, Microsoft sau Tesla, le-ar aduce românilor mai mulți bani în contul personal. Adică ar avea o pensie mai liniștită financiar. Apple era 27 de dolari la 1 martie 2016. Azi costă 135. Google era 762 în 2016, azi e 2045. Microsoft a crescut 500% de la 55 de dolari la peste 240. Tesla a fost cea mai spectaculoasă- de la 45 USD, acum 5 ani, la 849 astăzi.

70% din banii de pensie cumpără datorii ale României, obligațiuni ale orașelor, ale companiilor sau sunt puși în depozite bancare. Sunt investiții considerate sigure dar randamentele sunt mult reduse. Fondurile de pensie administrează circa 70 de miliarde de lei. Randamentul anul trecut a fost de puțin peste 6%.